Počet obetí útokov na Srí Lanke sa zvýšil, polícia zadržala 58 podozrivých

Počet obetí, ktoré si vyžiadali nedeľné samovražedné bombové útoky na Srí Lanke, sa zvýšil na 359. Informoval o tom v stredu hovorca srílanskej polície s tým, že utŕženým zraneniam podľahlo v noci na stredu viacero osôb. Pri útokoch bolo zranených najmenej 500 ľudí.

24.04.2019 07:10 , aktualizované: 17:26
Srí Lanka, teroristické útoky Foto: ,
Srílanskí vojaci pri Chráme svätého Antona v hlavnom meste Colombe zasahujú po tom, ako tam vybuchla bomba.
debata (8)

Srílanské bezpečnostné zložky v stredu informovali, že zadržali 18 osôb podozrivých v súvislosti s útokmi z Veľkonočnej nedele. Hovorca polície spresnil, že podozriví boli zadržaní počas pátracej operácie policajných a bezpečnostných zložiek, pričom boli využité ich právomoci vyplývajúce z výnimočného stavu vyhláseného v reakcii na útoky.

Hovorca armády spresnil, že policajné a bezpečnostné zložky na základe získanej informácie urobili raziu na troch miestach, pričom zadržali 17 ľudí. Osemnásteho podozrivého zatkli v ďalšej, štvrtej, lokalite. Od nedele tak polícia v súvislosti s útokmi zadržala 58 ľudí.

Spomínané razie sa uskutočnili po tom, ako premiér Ranil Vikramasinghe pripustil, že na úteku môže byť viacero islamistických radikálov, a nevylúčil ani riziko ďalších bombových útokov. „Je niekoľko ďalších ľudí na úteku,“ povedal Vikramasinghe. „Takže ich musíme zatknúť,“ dodal.

Aj americká veľvyslankyňa na Srí Lanke Alaina Teplitzová varovala, že krajine stále hrozia útoky. „Teroristi môžu udrieť bez varovania. Typickými cieľmi sú veľké zhromaždenia a verejné miesta,“ uviedla. Teplitzová ďalej vyhlásila, že na Srí Lanke pomáha s vyšetrovaním útokov tím zložený z agentov amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a z predstaviteľov americkej armády – tím podľa ambasádorky tvorí „ten správny počet“ ľudí a túto pomoc ponúkol samotný prezident Donald Trump. Ambasádorka tiež dodala: „Je jasné, že v systéme na Srí Lanke došlo pred veľkonočnými bombovými útokmi k zlyhaniu.“

Jeden z útočníkov študoval v zahraničí

Jeden zo samovražedných útočníkov študoval v Británii. Oznámil to v stredu námestník srílanského ministra obrany Ruvan Vidževardene, ktorého cituje stanica BBC. „Sme presvedčení, že jeden zo samovražedných útočníkov študoval v Spojenom kráľovstve a neskôr si spravil nadstavbové štúdium v Austrálii. Následne sa vrátil na Srí Lanku a usadil sa tu,“ povedal Vidževardene s tým, že väčšina útočníkov mala dobré vzdelanie a pochádzala z rodín strednej a vyššej strednej triedy.

Občianske hnutia a združenia zastupujúce moslimov na Srí Lanke vyzvali tamojšie orgány na bezodkladné zadržanie a potrestanie spolupáchateľov samovražedných bombových útokov. Podľa ich spoločného vyhlásenia extrémizmus v mene islamu nereprezentuje toto náboženstvo, informovala v stredu agentúra AP. Organizácie uviedli, že srílanské orgány by mali zatknúť aj osoby, ktoré pomáhali útočníkom tým, že ich povzbudzovali, financovali alebo im poskytovali inú podporu.

Srílanská vláda priznala, že dostala varovania pred miestnou extrémistickou skupinou, ktorá hrozila násilím v kostoloch, a premiér povedal, že niektorí ľudia zrejme prídu za tieto zlyhania v spravodajskej práci o zamestnanie. Vláda z útokov na hotely a kostoly v metropole Kolombo a okolí obvinila miestnu islamistickú skupinu Národné monoteistické hnutie (NTJ). K zodpovednosti za útoky sa v utorok prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát.

SIS odporúča zvážiť vycestovanie na Srí Lanku

Slovenská informačná služba (SIS) vzhľadom na pokračujúcu nestabilnú a neprehľadnú bezpečnostnú situáciu na Srí Lanke, kde došlo k sérii teroristických útokov, odporúča občanom Slovenskej republiky, aby prípadný zámer vycestovať do tejto krajiny prehodnotili.

Zároveň by mali zvážiť odloženie cesty minimálne do času upokojenia situácie a postupovať v súlade s pokynmi Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ). Informoval o tom hovorca SIS Branislav Zvara. SIS bude prostredníctvom Národného bezpečnostného analytického centra (NBAC) situáciu na Srí Lanke, v nadväznosti na uznesenie Bezpečnostnej rady SR, naďalej intenzívne monitorovať.

SIS v tejto súvislosti odporúča aj strpieť kontroly a striktne rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek, obmedziť individuálne cestovanie v krajine a nenechávať voľne položenú batožinu alebo zvršky, nakoľko môžu vyvolať podozrenie, že ide o nástražné výbušné zariadenie.

„Zároveň odporúčame nevyhotovovať fotografie alebo videozáznamy príslušníkov bezpečnostných síl a vojenskej techniky, nebrať a nenosiť so sebou predmety, ktoré by mohli byť považované bezpečnostnými zložkami za podozrivé, vrátane vysielačiek, nenadväzovať dôverné kontakty s neznámymi osobami, ani si s takými osobami nevymieňať osobné údaje, nezúčastňovať sa akýchkoľvek protestov a verejných zhromaždení a hlásiť ihneď stratu cestovných dokladov alebo iných identifikačných dokumentov, a riadiť sa odporúčaniami MZVaEZ SR,“ zdôraznil na záver hovorca SIS.

Bezpečnostná rada SR požiadala NBAC, aby v spolupráci s rezortom diplomacie intenzívne monitorovalo situáciu na Srí Lanke a vyhodnocovalo aktuálnu bezpečnostnú situáciu pre občanov SR. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #teroristický útok #Srí Lanka