Po útokoch rezignoval šéf srílanského rezortu obrany

Zo svojej funkcie vo štvrtok odstúpil námestník srílanského ministra obrany a šéf prezidentskej kancelárie Hemasiri Fernando. Informovala o tom agentúra AFP.

25.04.2019 17:47
Srí Lanka / výbuch Foto: ,
Na snímke miestni obyvatelia a policajné zložky, ktorí sa zhromaždili na mieste výbuchu pred kostolom sv. Antona v srílanskom hlavnom meste Kolombo 21. apríla 2019
debata (4)

Fernando poslal srílanskému prezidentovi Maithrípálovi Sirisénovi rezignačný list, v ktorom preberá zodpovednosť za udalosti z veľkonočných sviatkov. Fernando bude vykonávať svoju funkciu, až kým sa zaňho nenájde náhrada, informovala vo štvrtok kancelária prezidenta Maithripalu Sirisenu.

Sirisena v utorok v televízii oznámil, že plánuje zmeny na pozíciách bezpečnostných šéfov. V stredu vyzval na rezignáciu šéfa rezortu obrany aj policajného prezidenta. Predstavitelia vlády sa predtým priznali, že niektoré spravodajské zložky vedeli o plánovaných útokoch niekoľko týždňov vopred. Sirisena tvrdí, že ho napriek tomu o nich neinformovali a avizoval preto tvrdé postihy pre tých, čo tak nepovažovali za potrebné spraviť.

Ďalší výbuch

Vo štvrtok zaznamenali v srílanskom meste Pugoda, ležiacom východne od metropoly Kolombo, ďalší výbuch. Bezprostredne neboli hlásené žiadne obete, informovala tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje. Polícia vyšetruje výbuch, ktorý sa odohral na prázdnom pozemku za dvorom miestneho magistrátu. Polícia spresnila, že nešlo o kontrolovanú explóziu, aké sa uskutočnili v uplynulých dňoch.

Na Srí Lanke došlo počas Veľkonočnej nedele (21.4.) k samovražedným bombovým útokom na kostoly a hotely, pri ktorých zahynulo najmenej 359 ľudí a stovky osôb utrpeli zranenia. Takmer súbežne vykonané teroristické útoky boli zacielené na tri kostoly plné ľudí, ktorí sa zišli na veľkonočné bohoslužby, a tri hlavné hotely v hlavnom meste Kolombo. Útok na štvrtý hotel bol zmarený. Väčšinu obetí tvoria domáci obyvatelia, medzi mŕtvymi je však i 38 cudzincov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok na Srí Lanke