K ruskému kozmodrómu Vostočnyj sa blíži stepný požiar

K ruskému kozmodrómu Vostočnyj sa nebezpečne blíži stepný požiar, ktorý vznikol pri neopatrnom pálení trávy. Informujú o tom ruské médiá. Raketové centrum budované postupne na Ďalekom východe neďaleko čínskych hraníc zatiaľ podľa hasičov bezprostredne ohrozené nie je, oheň sa ale zatiaľ nepodarilo uhasiť.

26.04.2019 11:50
debata (6)

Plamene sa šíria od mestečka Ciolkovskij a zasahujú oblasť vzdialenú asi štyri kilometre od kozmodrómu, uvádza agentúra TASS. S požiarom bojuje niekoľko desiatok hasičov s technikou, situácia je vraj pod kontrolou, avšak step stále horí.

Rusko začalo s výstavbou nového kozmodrómu pred deviatimi rokmi a prvá raketa z Vostočného odštartovala v roku 2016. Ide o prvý ruský národný civilný kozmodróm, ktorý má Moskve zabezpečiť nezávislý prístup do vesmíru. Známy Bajkonur sa po rozpade ZSSR ocitol na území samostatného Kazachstanu a Rusko si ho prenajíma. Od roku 2023 by z Vostočného mali začať štartovať pilotované lety.

Nebezpečenstvu požiarov je podľa ruských meteorológov vystavená aj európska časť krajiny z dôvodov abnormálne vysokých teplôt. V hlavnom meste Moskve bola dnes vyhlásená zvýšená požiarna pohotovosť, teploty dosahujú na toto obdobie rekordných 24 stupňov Celzia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #požiar #kozmodróm #Vostočnyj