Cyklón Kenneth, ktorý zasiahol Mozambik, si vyžiadal najmenej jednu obeť

Najmenej jednu obeť si vyžiadal cyklón Kenneth, ktorý v piatok zasiahol sever Mozambiku. Nový cyklón udrel v tejto juhoafrickej krajine len šesť týždňov po tom, ako tam cyklón Idai usmrtil viac než 600 ľudí a státisíce vyhnal z domovov. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

26.04.2019 13:19
cyklón, hurikán, mozambik, juhoafrická republika Foto: ,
Keď sa cyklón Kenneth priblížil k územiu Mozambiku, dosiahol silu štvrtej kategórie - hurikánu - s rýchlosťou vetra 220 kilometrov za hodinu.
debata

Očakáva sa, že v postihnutej oblasti spadne v nadchádzajúcich desiatich dňoch zhruba 600 milimetrov zrážok, čo predstavuje dvakrát vyšší úhrn, než to bolo v marci po cyklóne Idai v meste Beira za približne rovnaké obdobie, oznámil Svetový potravinový program (WFP). Zároveň dodal, že na pomoc ľuďom zasiahnutým cyklónom je pripravených 1000 ton potravinových zá­sob.

Jednu ženu v meste Pemba podľa miestneho núdzového strediska usmrtil padajúci strom. Cyklón zničil i množstvo domov v okrese Macomia v provincii Cabo Delgado. V meste Palma sa potopili štyri lode; neboli pritom hlásené žiadne obete.

Keď sa cyklón Kenneth priblížil k územiu Mozambiku, dosiahol podľa informácií centra pre varovanie pred tropickými cyklónami silu štvrtej kategórie – hurikánu – s rýchlosťou vetra 220 kilometrov za hodinu. Vláda už vo štvrtok preventívne evakuovala približne 30 000 ľudí.

Cyklón Kenneth spôsobil vo štvrtok zosuvy pôdy v oblastiach, kde sa búrka s takou intenzitou nevyskytla za posledných 60 rokov, uviedli meteorologické ú­rady.

Organizácia Spojených národov vyhlásila, že je to prvýkrát, čo túto krajinu počas jedného ročného obdobia zasiahli dva cyklóny. OSN varovala pred rozsiahlymi povodňami.

V niektorých oblastiach v severnom Mozambiku a meste Pemba zaznamenali aj výrazné výpadky elektrického prúdu, uviedla hovorkyňa Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca Katie Wilkesová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Juhoafrická republika #hurikán #cyklón #Mozambik