Počas nepokojov na hraniciach pásma Gazy s Izraelom bolo zranených desiatky Palestínčanov

Najmenej 60 Palestínčanov zranili izraelskí vojaci pri piatkových nepokojoch na hraniciach palestínskeho pásma Gazy a židovského štátu. Informovalo o tom ministerstvo vnútra pásma Gazy s tým, že 36 Palestínčanov zranila izraelská streľba.

26.04.2019 20:51
Izrael / Palestína / nepokoje / Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Izraelská armáda reagovala vyhlásením, že približne 7000 „výtržníkov a demonštrantov“ sa zhromaždilo na viacerých miestach pozdĺž opevnených hraníc. Na vojakov hádzali „kamene a množstvo výbušných zariadení“, tí reagovali „v súlade so štandardnými postupmi“.

Palestínčania v pásme Gaze sa zúčastňujú na často násilných demonštráciách pozdĺž izraelského hraničného plota viac ako rok a vyzývajú židovský štát, aby ukončil blokádu ich územia, poznamenala agentúra AFP.

Demonštrácie sa začali v marci 2018 a v dôsledku izraelskej streľby odvtedy zahynulo najmenej 265 Palestínčanov. O život prišli aj dvaja izraelskí vojaci.

Židovský štát obviňuje radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré pásmo Gazy ovláda, z organizovania protestov a ich využívania ako zámienky pre svoje útoky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #nepokoje #Pásmo Gazy