Kostoly na Srí Lanke boli po útokoch zatvorené, ľudia si omšu vypočuli v televízii

Väčšina katolíckych a ďalších kresťanských kostolov na Srí Lanke v nedeľu z bezpečnostných dôvodov zrušila omše. Opatrenie nasledovalo týždeň po sérii bombových útokov, ktoré si na Veľkonočnú nedeľu vyžiadali vyše 250 mŕtvych vrátane zahraničných turistov, napísala tlačová agentúra DPA.

28.04.2019 14:27
Srí Lanka / výbuch Foto: ,
Na snímke miestni obyvatelia a policajné zložky, ktorí sa zhromaždili na mieste výbuchu pred kostolom sv. Antona v srílanskom hlavnom meste Kolombo 21. apríla 2019
debata (1)

Hlava katolíckej cirkvi na Srí Lanke kardinál Malcolm Ranjith celebroval omšu určenú výlučne pre duchovných, ale zariadil, aby ju vysielali naživo na televíznych a rozhlasových staniciach.

Srílanský premiér Ranil Vikramasinghe sa v nedeľu zaviazal, že bude tvrdo zasahovať proti cudzincom s vypršanou platnosťou víz, a vyhlásil, že úrady ich deportujú, ak sa v krajine zdržia dlhšie, než majú povolené.

Z bombových útokov na Veľkonočnú nedeľu sú obviňované dve miestne extrémistické skupiny s napojením na zahraničie a srílanské tajné služby sú presvedčené, že militantov podieľajúcich sa na útokoch vycvičili práve cudzinci.

Premiér Vikramasinghe uviedol vo vyhlásení, že ozbrojené sily a polícia pokračujú v pátraní po ďalších zbraniach a výbušninách a zatýkajú osoby napojené na veľkonočné bombové útoky v troch kostoloch, troch luxusných hoteloch a na dvoch ďalších miestach ostrovnej krajiny.

Úrady obviňujú z tohto násilia dve islamistické skupiny: Národné monoteistické spoločenstvo (NTJ) a Spoločenstvá abrahámovského náboženstva (JMI). Tie budú zakázané na základe prezidentského nariadenia, ako v sobotu vo vyhlásení uviedla kancelária hlavy štátu. Podľa hovorcu prezidenta Maithrípálu Sirisénu tento krok vláde umožňuje zhabať akýkoľvek majetok patriaci týmto dvom organizáciám.

Medzitým sa k útokom prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), pričom zverejnila videozáznam, v ktorom vystupuje vodca NTJ Zahrán Haším. Ten bol podľa piatkového vyhlásenia srílanského prezidenta Sirisénu počas útokov usmrtený.

Na Srí Lanke, krajine na ostrove Cejlón v Indickom oceáne, platia prísne bezpečnostné opatrenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kostol #Srí Lanka #omša