Voľby v Španielsku vyhrali socialisti, väčšinu ale nezískali

Španielski socialisti vyhrali nedeľňajšie predčasné parlamentné voľby, ktoré v politicky roztrieštenej krajine sprevádzala nebývalo vysoká účasť. Po sčítaní viac ako 96 percent okrskov získali takmer 29 percent hlasov.

28.04.2019 20:17 , aktualizované: 29.04.2019 00:12
debata (8)

S ohľadom na zisky ostatných strán to pre premiéra Pedra Sáncheza znamená, že na zostavenie prípadnej ľavicovej vládnej koalície bude potrebovať viac ako jedného partnera. Do parlamentu prvýkrát prenikla protiimigračná strana Vox, ktorá by podľa priebežného sčítania hlasov mala mať v 350-člennom Kongrese 24 mandátov.

Voľby, ktoré mali ukončiť politický pat v krajine dlhé roky zvyknutej na jednofarebné vlády, podľa španielskych komentátorov zrejme opäť povedú k zložitým koaličným rokovaniam. Socialisti (PSOE), ktorí vyhrali voľby po 11 rokoch, majú podľa priebežného sčítania 122 mandátov.

Druhé miesto patrí so 66 mandátmi konzervatívnym ľudovcom (PP). Strana, postihnutá odlivom voličov pre korupčný škandál a neschopnosť riešiť krízu v Katalánsku, výrazne prepadla, pretože v minulých voľbách v roku 2016 mala viac ako dvojnásobný zisk.

Tretia je liberálna strana Ciudadanos s 57 mandátmi. S touto formáciou by Sánchez mohol zložiť väčšinovú vládu a rokovania s jej šéfom Albertom Riverom pred voľbami nevylúčil. Predseda liberálov, ktorý postavil kampaň na sľube odstaviť ľavicu od moci, však možnú spoluprácu s PSOE kategoricky odmieta.

Štvrtá pozícia patrí protestnej ľavicovej formácii Unidas Podemos, ktorá má 42 kresiel. Ak by Sánchez chcel zostaviť koalíciu s týmto ideovo najbližším partnerom, potreboval by podporu menších regionálnych strán. Podľa médií by mohli novú Sanchezovu vládu podporiť baskickí nacionalisti a katalánski separatisti, ktorí mu vlani pomohli k funkcii premiéra za sľub rokovania o širšej autonómii. Tento rok ale separatisti spolu s opozíciou odmietli vládny návrh rozpočtu a Sánchez potom vyhlásil predčasné voľby.

Katalánske separatistické formácie získajú v novom parlamente viac ako 20 kresiel, dve baskické nacionalistickej strany potom desať.

Strana Vox, ktorá brojí proti feministkám či nelegálnej migrácii, je prvou krajne pravicovou formáciou, ktorá bude mať zastúpenie v Kongrese od pádu diktatúry v roku 1975. V Senáte už má Vox jedného zástupcu po minuloročných voľbách v Andalúzii. Získaných 24 kresiel je pre stranu približne o desať menej, než jej predpovedali posledné prieskumy.

K urnám v nedeľu dorazili viac ako tri štvrtiny voličov, čo je výrazne nad priemerom predchádzajúcich hlasovaní. V porovnaní s minulými voľbami z roku 2016 volebná účasť vzrástla o takmer desať percentuálnych bo­dov.

Španieli išli k parlamentným voľbám už tretíkrát za necelé štyri roky. V krajine sa od pádu diktatúry v roku 1975 až do roku 2015 striedali väčšinové vlády ľudovcov a socialistov, vo voľbách pred štyrmi rokmi však prvýkrát nezískala niektorá zo strán väčšinu. Kráľ preto neskôr vyhlásil predčasné voľby, ktoré vyhrala PP a vládla s podporou ľudovcov až do vlaňajška, keď parlament vyslovil ich vláde nedôveru a nastúpil Sánchez.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Španielsko