Srí Lanka zakázala po veľkonočných útokoch zahaľovanie tváre

Srí Lanka zakázala po samovražedných bombových útokoch z Veľkonočnej nedele zahaľovanie tváre. Nariadenie vstúpilo do platnosti v pondelok na základe výnimočného zákona. Kancelária prezidenta Maithrípálu Sirisénu oznámila, že odevy zakrývajúce tvár "prekážajú pri identifikácii" a zakázali ich, aby zaručili národnú bezpečnosť. Nikáb alebo burku, ktoré nosia moslimské ženy, však konkrétne nemenovala.

29.04.2019 10:44
debata (1)

Srílanskí poslanci minulý týždeň predložili návrh na zákaz nosenia buriek, a to z bezpečnostných dôvodov. Podľa spravodajského magazínu India Today ženám odporučila nenosiť odevy zakrývajúce tvár aj organizácia zastupujúca moslimských duchovných na Srí Lanke. Zhruba 10 percent obyvateľstva Srí Lanky sú moslimovia, tvár si však zakrýva len malý počet žien, píše spravodajský portál BBC.

Aj osem dní po útokoch v hoteloch a kostoloch, ktoré si vyžiadali viac ako 250 mŕtvych a stovky zranených, zostáva Srí Lanka vo vysokej pohotovosti. Miestne úrady v súvislosti s nimi zatkli už 150 ľudí, no varovali, že ďalší militanti sú ešte stále na slobode. Ešte stále pátrajú po zhruba 140 prívržencoch extrémistickej skupiny Islamský štát, ktorá sa priznala k zodpovednosti za útoky.

V krajine okrem iného z bezpečnostných dôvodov zakázali nedeľné omše. Mnohí veriaci sa aj napriek tomu zišli a modlili sa pred kostolom svätého Antona v hlavnom meste Kolombo, ktorý útok vážne poškodil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #zahaľovanie tváre