EÚ v Španielsku vyhrala aj prehrala

Najsilnejšou stranou v Španielsku sa po parlamentných voľbách stali proeurópski socialisti premiéra Pedra Sáncheza. Do parlamentu sa však po prvý raz od pádu diktatúry generála Franca dostane aj krajná pravica. Zostavovanie vlády nebude jednoduché. Socialisti získali približne 30 percent hlasov, k parlamentnej väčšine tak majú ďaleko.

29.04.2019 11:26
španielsko, zástava, vlajka, katalánsko Foto: ,
Španieli čakajúci na výsledky volieb.
debata (7)

Šéf vládnych socialistov Sánchez sa jednoznačne hlási k proeurópskym postojom. Hneď po oznámení predbežných výsledkov volieb zdôraznil, že chce zostaviť proeurópsku vládu. Voľby podľa neho ukázali, že v Španielsku môže vyhrať sociálna demokracia a autoritárstvo môže byť porazené. Chce zároveň splniť hlavné sľuby predvolebnej kampane – presadzovať sociálny program, riešiť krízu v Katalánsku a bojovať s korupciou.

Práve korupčný škandál pochoval predchádzajúcu vládu ľudovcov, ktorí v týchto predčasných voľbách utrpeli ponižujúcu porážku a stratili približne polovicu kresiel. Vo voľbách skončili druhí s takmer 17 percentami hlasov, čo je pre nich najhorší výsledok od 80. rokov. Neosvedčila sa tak stratégia nového vedenia strany, ktoré sa svojou rétorikou čoraz viac prikláňalo ku krajnej pravici. Mnohí voliči ľudovcov prešli buď k stredopravej strane Ciudadanos (Občania), alebo ku krajnej pravici v strane Vox (Hlas). „Je jasné, že trieštenie pravice najviac postihlo ľudovcov a zaplatili tiež za svoje korupčné škandály,“ povedal ekonóm Enrique Quemada.

Hoci Španieli šli k predčasným voľbám tretí raz za štyri roky, účasť bola jedna z najvyšších – dosiahla 75 percent. Emócie v predvolebnej kampani vyburcovala kríza pre separatistické ambície Katalánska. Práve v Katalánsku bola účasť najvyššia, pričom separatisti tam po prvý raz získali najviac hlasov.

Všetky hlavné politické sily v Španielsku nezávislosť Katalánska v predvolebnej kampani odmietli. Podľa Deutsche Welle však z tejto emocionálnej debaty a rastu nového nacionalizmu najviac vyťažila práve krajne pravicová strana Vox s jej tvrdým postojom nielen ku Katalánsku, ale aj k právam žien či migrácii. I keď Vox napokon získal menej hlasov, ako sa pôvodne očakávalo – desať percent – šéf strany, niekdajší člen ľudovcov, Santiago Abascal neskrýval radosť.

Víťaz volieb nemá ešte vyhraté. Nová vláda tak skoro zrejme nevznikne. Hoci medzi predstaviteľmi socialistov sa už ozvali hlasy, že by sa mohli pokúsiť vládnuť samostatne ako menšinová vláda, Sánchez tieto špekulácie nechcel predbežne komentovať.

Možnosť, že by sa socialisti dohodli na koaličnej vláde s Ciudadanos, čo pozorovatelia považujú za najlepšie riešenie, šéf centristov vopred odmietol. Hoci Sánchez tento variant vopred nevylúčil, Ciudadanos, ktorí skončili vo voľbách tesne za ľudovcami tretí, chcú byť lídrami opozície. „Budeme ostro sledovať vládu Sáncheza s Podemosom… Smerujeme do opozície,“ vyhlásil šéf Ciudadanos Albert Rivera.

Socialistom tak zostáva možnosť vratkej koalície s krajne ľavicovou stranou Podemos. K väčšine v 350-člennom parlamente by im však stále chýbalo 11 hlasov. Šéf strany Podemos Pablo Iglesais už vopred oznámil, že do koalície so socialistami by rád išiel. Ako dlho by však táto koalícia vydržala, je otázne. „Šance, že Sánchez bude mať vládu s Podemosom, sú na úrovni 90 percent alebo viac. Ale šance, že mu prejde rozpočet, sú 40 ku 60,“ povedal Javier Díaz-Giménez z ekonomickej školy IESE.

Mimochodom, Sánchez vyhlásil predčasné voľby po tom, čo v parlamente neprešiel návrh rozpočtu. Nepodporili ho totiž katalánski separatisti. Aj v rámci koalície s Podemosom by vláda na zaistenie väčšiny v parlamente potrebovala dohodu s Kataláncami. Rokovanie o nezávislosti Katalánska, ktoré žiadajú separatisti, Sánchez odmieta. Podľa analytika Díaza-Giméneza však separatisti teraz nebudú chcieť nové voľby, takže môžu nechať Sáncheza vládnuť tým, že sa hlasovaní zdržia. Stabilitou sa to nedá nazvať. Aj preto zároveň očakáva, že do konca roka, prípadne začiatkom budúceho roka môžu prísť ďalšie predčasné voľby.

Koaličné rokovania tak môžu trvať celé týždne až mesiace. Politológ Pablo Simón z univerzity v Madride predpokladá, že do májových eurovolieb nová vláda v Španielsku nebude.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #katalánski separatisti