Začala sa Lója Džirga - afganskí lídri rokujú o mierovom procese s Talibanom

Afganský prezident Ašraf Ghaní otvoril v pondelok v Kábule zhromaždenie viac ako 3200 predstaviteľov z celej krajiny, ktorého cieľom je dohodnúť sa na spoločnom prístupe k mierovým rozhovorom s hnutím Taliban.

29.04.2019 12:21
Afganistan / zhromaždenie / mierové hnutie /... Foto: ,
Na snímke delegáti počas prvého dňa mierového zhromaždenia Lója džirga, na ktorom bude približne 3200 predstaviteľov z celého Afganistanu diskutovať o rokovaniach s radikálnym hnutím Taliban, 29. apríla 2019 v Kábule.
debata (3)

Na štvordňovom zhromaždení známom ako Lója Džirga sa zišli politici, kmeňoví staršinovia a vodcovia. Prezident Ghaní dúfa, že sa na ňom preukáže národná jednota. Podľa agentúry AP sa však môžu naopak ešte vyostriť rozpory v rámci Američanmi podporovanej afganskej vlády.

Na stretnutie totiž neprišli niektorí predstavitelia vrátane premiéra Abdulláha Abdulláha.

Delegáti, ktorých rozdelia do skupín a výborov, prediskutujú rokovacie body budúcich rozhovorov s Talibanom.

Americký vyslanec pre afganský mierový proces Zalmay Khalilzad počas niekoľkých kôl rokovaní s Talibanom zameraných na ukončenie 18 rokov trvajúcej vojny zmiernil rozpory týkajúce sa dohody, podľa ktorej by sa vojaci USA stiahli výmenou za záruky, že Afganistan sa už nestane útočiskom pre teroristov. Khalilzadovi sa však nedarí dosiahnuť, aby sa Afganci dohodli na cestovnej mape, čo sa týka budúcnosti svojej krajiny.

Taliban dlhodobo odmieta začať priame rokovania s afganskou vládou, ktorú toto islamistické hnutie označuje za bábkový režim.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Kábul #Ašraf Ghaní #Lója Džirga