Bilancia obetí cyklónu Kenneth v Mozambiku stúpla na 38

Počet obetí ničivého cyklónu Kenneth, ktorý minulý týždeň zasiahol Mozambik a priniesol deštruktívne záplavy, stúpol z piatich na 38. S odvolaním sa na dnešné oznámenie mozambických úradov to napísala agentúra Reuters.

29.04.2019 15:22
afrika, cyklón, mozambik, dedina, záplavy, povodeň Foto: ,
Cyklón sprevádzal vietor s rýchlosťou 280 kilometrov za hodinu a silný dážď, ktorý spôsobil záplavy a ničil celé dediny.
debata (1)

OSN v nedeľu oznámila, že Mozambiku a ostrovnému štátu Komory, ktoré zasiahol cyklón, dá na obnovu infraštruktúry a zabezpečenie potravín a vody 13 miliónov dolárov z fondu na krízových ​​situácií. Mozambik sa stále spamätáva z mohutného cyklónu Idai, ktorý postihol v marci predovšetkým južnú časť tohto juhoafrického štá­tu.

Cyklón Kenneth udrel na severomozambickú provinciu Cabo Delgado vo štvrtok. Živel sprevádzal vietor s rýchlosťou 280 kilometrov za hodinu a silný dážď, ktorý spôsobil záplavy a ničil celé dediny. Približne 3 500 domov v častiach najsevernejšej mozambickej provincie Cabo Delgado bolo čiastočne alebo úplne zničených. Prerušené boli tiež dodávky elektriny a niektoré cesty sú neprejazdné. V oblasti sa zrútil najmenej jeden významný most.

Podľa meteorológov môže cyklón Kenneth priniesť až dvojnásobný úhrn zrážok oproti jeho predchodcovi cyklónu Idai. Záplavy už komplikujú humanitárne operácie, napísala agentúra AP, podľa ktorej sa do niektorých z najviac postihnutých oblastí nepodarilo dopraviť jedlo a provizórne prístrešky. Silne pršať v Mozambiku má podľa predstaviteľky Svetového potravinového programu ešte štyri dni, čo vyvoláva medzi humanitárnymi pracovníkmi obavy. Dážď podľa BBC môže ohroziť asi 700-tisíc ľudí žijúcich v postihnutých oblastiach.

Svetová banka odhaduje, že Mozambik a ďalšie štáty zasiahnuté cyklónom budú na obnovu potrebovať asi dve miliardy dolárov. V Mozambiku zároveň hrozí epidémia cholery, pretože živel na mnohých miestach znemožnil prístup k čistej vode.

V polovici marca zasiahol Mozambik a tiež susedné Zimbabwe a Malawi ničivý cyklón Idai a vyžiadal si v regióne viac než 1 000 obetí na životoch. V Mozambiku zdevastoval napríklad prístav Beira v strednej časti krajiny.

Pre nízko položené pobrežie patrí Mozambik ku krajinám, ktoré sú najviac ohrozené stúpajúcou hladinou morí a oceánov v dôsledku globálneho otepľovania.

V apríli dal Medzinárodný menový fond (MMF) Mozambiku úverový prísľub vo výške 118,2 milióna dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #cyklón #Mozambik