Katalánskeho expremiéra Puigdemonta vylúčili z volieb do Europarlamentu

Španielska Ústredná volebná komisia vylúčila bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta z volieb do Európskeho parlamentu (EP). Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na Puigdemontovu stranu Spoločne za Katalánsko (JxCat).

29.04.2019 16:05
carles puigdemont Foto: ,
Katalánsky expremiér Carles Puigdemont.
debata (20)

Tá vo vyhlásení obvinila volebnú komisiu z toho, že chce prekaziť kandidatúru Puigdemonta, „aby nemohol vysvetliť, čo reprezentuje v srdci európskych inštitúcií“.

Katalánsky expremiér začiatkom marca tohto roku uviedol, že nastal čas na ďalší krok smerom k „zmedzinárodneniu práva Katalánska na sebaurčenie“. „Toto právo vyjde zo srdca Európy a bude venované celému svetu,“ napísal v tejto súvislosti na sociálnej sieti Twitter.

Jeho kandidatúru za poslanca EP oznámili vtedy predstavitelia strany JxCat. Tá vznikla pred regionálnymi voľbami v Katalánsku v roku 2017 po tom, ako sa Puigdemontova Katalánska európska demokratická strana (PDeCAT) spojila so skupinou nezávislých osobností. PDeCAT momentálne v EP zastupuje jeden zákonodarca.

Puigdemont ušiel zo Španielska do Belgicka v októbri 2017, deň po tom, ako separatisti i napriek varovaniam Madridu vyhlásili nezávislosť Katalánska.

Hoci španielske orgány obvinili Puigdemonta zo vzbury, ten doposiaľ úspešne vzdoruje snahám o svoje vydanie do vlasti.

V poradí dvanáste voľby do EP sa uskutočnia v EÚ v dňoch 23. až 26. mája 2019. Na Slovensku sa voľby budú konať v sobotu 25. mája 2019.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #Carles Puigdemont #voľby do Európskeho parlamentu