Francúzska vláda rieši nárast počtu samovrážd v radoch policajtov

V rámci francúzskej polície bude pôsobiť centrum psychologickej pomoci, ktorého cieľom bude predchádzať samovraždám príslušníkov policajného zboru. Rozhodla o tom francúzska vláda v reakcii na dramatický nárast počtu samovrážd policajtov, ktorý bol zaznamenaný od začiatku tohto roku.

29.04.2019 16:54
Francúzsko / protest / polícia / samovraždy... Foto: ,
Na snímke príslušníci francúzskych policajných zložiek v priebehu demonštrácií v Paríži 20. apríla 2019
debata (6)

Ďalším podnetom pre vytvorenie takéhoto centra bolo aj vyšetrovanie, ktoré vedie prokuratúra v súvislosti s heslami zo zhromaždení prívržencov protivládneho hnutia žltých viest, vyzývajúcimi policajtov, aby spáchali samovraždu. Tieto výzvy vyvolali nevôľu väčšiny Francúzov, konštatovala agentúra AFP.

Policajné odbory tvrdia, že príslušníci polície sú od vypuknutia protestov žltých viest – vlani v novembri – pod veľkým tlakom, keďže tieto protivládne zhromaždenia veľmi často prerastajú do fyzických potýčok medzi demonštrantmi a policajtmi.

Podľa štatistiky ministerstva vnútra si od začiatku roku 2019 siahlo na život 28 policajtov, pričom za celý rok 2018 sa k samovražde uchýlilo 35 policajtov.

Minister vnútra Christophe Castaner v pondelok, keď v Paríži otváral centrum psychologickej pomoci na prevenciu samovrážd, vyhlásil, že „musíme prelomiť strach, prelomiť hanbu, prelomiť ticho“. Uviedol, že v rámci prevencie je potrebné oboznámiť sa aj s postupmi v policajných zboroch iných krajín, ako aj v súkromných spoločnostiach.

Castaner podľa AFP priznal, že samovraždy v radoch policajtov súvisia aj s fyzickým a emocionálnym tlakom, ktorému sú policajti vystavení počas služby. Dodal však, že tento tlak nie je jedinou príčinou samovrážd. Vylúčil, že by nárast samovrážd mal súvis s nariadením, ktoré prijalo velenie polície po teroristických útokoch z roku 2015 a podľa ktorého policajt mimo služby smie mať doma služobnú zbraň.

Psychiater Jean-Louis Terra, ktorý bude policajtom poskytovať poradenstvo v rámci prevencie samovrážd, podľa AFP upozornil, že samovraždou sa končí život jedného z 50 Francúzov, čo je „enormné číslo, ktoré si vyžaduje pozornosť na celoštátnej úrovni“.

Na dramatický nárast počtu samovrážd v radoch polície upozornil tento mesiac aj jej náčelník Éric Morvan.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #samovraždy policajtov