Po celom Česku protestujú proti Babišovi a Benešovej

Tisíce ľudí vyšli v pondelok do ulíc českej metropoly Praha i ďalších miest na protest proti ovládnutiu justície vymenovaním Marie Benešovej za ministerku spravodlivosti a proti premiérovi Andrejovi Babišovi. Majú totiž obavy, že nová ministerka bude spojenkyňou premiéra a prezidenta, ktorí majú s justíciou vlastné zámery, napísal server Novinky.cz.

29.04.2019 21:00
Andrej Babiš česko Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (8)

Na pražskom Hradčanskom námestí sa zhromaždili stovky ľudí, ktorí pred 18.00 h za hlasného piskotu a skandovania hesiel ako „Nezávislosť justície“ či „Nie sme slepí“ vyrazili smerom ku Staromestskému námestiu.

Podľa organizátorov sa na protestnom pochode zúčastnilo 4000 ľudí a na Staromestskom námestí čakalo ďalších 10.000 demonštran­tov. Organizátori uviedli, že do pondelkovej akcie sa prihlásila stovka českých obcí. Protestné akcie sa uskutočnili aj v Brne, Olomouci, Ostrave, Liberci či Hradci Králové.

„Polícia navrhla obžalovať premiéra. Ten vyhlásil, že je to účelový komplot, a nechal vymeniť ministra spravodlivosti, pod ktorého spadajú prokurátori a sudcovia, ktorí rozhodnú o premiérovej vine či nevine. Nechceme, aby sa premiér vyhol spravodlivému súdu a aby prezident ťahal z pozadia za nitky v justícii,“ tvrdia organizátori zo spolku Milión chvíľok pre demokraciu, ktorých citovali Novinky.cz.

Prezident Miloš Zeman má Benešovú spolu s ďalšími dvoma ministrami poveriť riadením rezortu v utorok. Benešová, exministerka spravodlivosti a bývalá poslankyňu za Českú stranu sociálnodemokra­tickú (ČSSD), vystrieda Jana Kněžínka. Jeho pôsobenie na ministerstve bolo podľa Babiša od začiatku plánované ako dočasné.

Toho, že by Kněžínkov koniec na čele rezortu mohol súvisieť s tým, že polícia navrhla podať obžalobu v kauze Čapí hnízdo, v ktorej figuruje aj Babiš a členovia jeho rodiny, sa obáva aj opozícia, dodávajú Novinky.cz.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Babiš #benešová