Ministri na Srí Lanke dostali varovanie pred možnými ďalšími útokmi

Členovia srílanskej vlády dostali od spravodajských služieb informáciu, že skupina stojaca za bombovými útokmi z Veľkonočnej nedele môže v tejto ostrovnej krajine zaútočiť znova. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

30.04.2019 08:02 , aktualizované: 16:36
srí lanka, colombo, svätyňa sv. antona, polícia Foto: ,
Bezpečnostné zložky hliadkujú v centre Colomba, Srí Lanka.
debata (2)

Minister zdravotníctva Rádžitha Sénárathna uviedol, že on a ďalší siedmi ministri boli identifikovaní ako terče možných dodatočných samovražedných útokov. Predstavitelia spravodajských služieb ho konkrétne varovali, aby zostával doma v nedeľu a pondelok, keďže vtedy hrozí ďalší útok zo strany predmetnej moslimsko-extrémistickej skupiny napojenej na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS).

Pri koordinovaných útokoch na kostoly a hotely na Srí Lanke, ktoré spáchalo na Veľkonočnú nedeľu deväť samovražedných atentátnikov, zahynulo vyše 250 ľudí vrátane mnohých detí a najmenej 40 cudzincov. K odpáleniu bômb sa hlási IS, srílanská vláda však pripisuje zodpovednosť za tieto činy miestnej skupine Národné monoteistické spoločenstvo (NTJ).

Bezpečnostné zložky po týchto útokoch zadržali už desiatky podozrivých a v objektoch slúžiacich údajne radikálom zhabali materiál na výrobu bômb. Predstavitelia varovali, že ďalší podozriví sú stále na slobode.

Indická polícia zatkla žiaka srílanského radikála, chystal útok

Žiak srílanského radikálneho duchovného Zahrána Hašima, považovaného za organizátora teroristických útokov islamistov na kostoly a hotely Srí Lanke z 21. apríla s 253 obeťami na životoch, sa chystal spáchať atentát na juhu Indie. Polícia ho ale v pondelok zadržala. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na indické bezpečnostné zložky.

Podozrivého, ktorého úrady identifikovali ako dvadsaťdeväťročného Rijasa A., zadržali agenti Národnej vyšetrovacej agentúry (NIA), ktorá má boj proti terorizmu na starosti. Dnes má byť predvedený pred sudcu.

Počas výsluchu podozrivý podľa NIA vypovedal, že viac ako rok sledoval prejavy a videá srílanského radikálneho duchovného Zahrána Hašima, a priznal sa, že sa chystal spáchať samovražedný atentát v indickom štáte Kerala na juhu krajiny.

Samotný Haším bol podľa piatkového vyhlásenia srílanského prezidenta Maithrípálu Sirisénu usmrtený už počas útokov z minulej nedele. Haším je považovaný za zakladateľa moslimsko-extrémistickej skupiny Národné monoteistické spoločenstvo (NTJ), ktorému sírlanská vláda pripísala zodpovednosť za tieto útoky. K odpáleniu bômb sa však hlási teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Vojenský veterán pripravoval odvetný útok za masakru v Christchurchi

Americký vojenský veterán, ktorý konvertoval na islam, tiež plánoval bombový útok. Terčom malo byť zhromaždenie zástancov nadradenosti bielej rasy v Kalifornii. Informovala o tom v pondelok federálna prokuratúra. Podľa jej údajov zadržali 26-ročného Marka Dominga v piatok po tom, čo prijal údajnú bombu od policajtov v utajení. Umiestniť ju chcel v parku v meste Long Beach, kde mali v nedeľu pochodovať prívrženci krajnej pravice.

Domingo, ktorý bol v minulosti na vojenskej misii v Afganistane, údajne plánoval uskutočniť teroristické útoky na Židov, kostoly a políciu. Malo ísť o odvetu za útoky na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch, ktoré si vyžiadali 50 obetí. Podľa prokuratúry Domingo podporoval násilný džihád, hovoril o tom, že sa stane mučeníkom a že podporí Islamský štát, pokiaľ sa organizácia uchytí v USA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #India #Srí Lanka #teroristický útok Christchurch