Venezuelské bezpečnostné sily zakročili voči Guaidóovi slzotvorným plynom

Venezuelské bezpečnostné sily zakročili v utorok slzotvorným plynom voči opozičnému lídrovi Juanovi Guaidóovi, ktorý sa nachádzal spolu so skupinou mužov vo vojenských uniformách neďaleko leteckej základne v Caracase. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov.

30.04.2019 15:17 , aktualizované: 21:42
Venezuela / Juan Guaidó / Foto: ,
Na snímke venezuelský opozičný líder Juan Guaidó
debata (185)

Venezuelská vláda predtým oznámila, že potláča malý pokus o prevrat zo strany armádnych „zradcov“ spolupracujúcich s pravicovými odporcami vlády. Minister informácií Jorge Rodríguez sa tak vyjadril na Twitteri po tom, ako Guaidó vyzval na vojenské povstanie. Urobil tak vo videu, na ktorom bol obklopený ozbrojenými vojakmi na leteckej základni v Caracase.

V trojminútovom videu uviedol, že vojaci, ktorí vyšli do ulíc, budú chrániť venezuelskú ústavu. Začala sa posledná fáza plánu na „ukončenie uzurpácie“ – zosadenie prezidenta Nicolása Madura, vyhlásil Guaidó, ktorý vyzval Venezuelčanov, aby išli do ulíc s cieľom zvrhnúť Madura.

Po boku Guaidóa, ktorého viac ako 50 krajín uznalo za dočasného prezidenta, bol aj známy aktivista Leopoldo López. Ten bol v domácom väzení za to, že v roku 2014 viedol pouličné protivládne protesty. Podľa Lópezových slov ho „oslobodili“ vojaci podporujúci Guaidóa.

Líder socialistickej strany Diosdado Cabello zľahčil význam tejto rebélie a uviedol, že vo väčšine Caracasu vládne úplný pokoj. Vyzval prívržencov vlády, aby prišli k prezidentskému palácu na obranu Madura pred pokusom o prevrat, ktorý podľa jeho slov podporujú Spojené štáty. Rovnako aj minister obrany Vladimir Padrino López sa na Twitteri vyjadril, že situácia v armádnych kasárňach a základniach je „normálna“.

Španielsko varovalo pred „krviprelievaním“ vo Venezuele a kolumbijský prezident Iván Duque vyzval vojakov a venezuelský ľud, aby sa postavili na správnu stranu histórie a odmietli diktatúru a Madurovo uchvátenie moci. Kolumbia tiež vyzvala na mimoriadne zasadnutie Limskej skupiny, zoskupenia 13 latinskoame­rických krajín a Kanady, aby sa zaoberalo situáciou vo Venezuele.

Hlavní armádni velitelia sľúbili vernosť Madurovi

Maduro vyhlásil, že hlavní armádni velitelia ho ubezpečili o svojej lojálnosti aj napriek výzvam opozičného lídra Juana Guaidóa, aby armáda povstala.

„Nervy zo Železa! Hovoril som s veliteľmi všetkých (obranných regiónov a operačných zón), ktorí vyjadrili svoju plnú lojálnosť Ľudu, Ústave a Vlasti,“ uviedol Maduro podľa agentúry AFP na Twitteri a vyzval na „čo najväčšiu mobilizáciu obyvateľstva s cieľom dosiahnuť víťazstvo mieru“.

Bolívia a Kuba, kľúčoví spojenci Madura, odsúdili pokus o „štátny prevrat“ v jeho krajine.

Bolívijský prezident Evo Morales vyzval prostredníctvom Twitteru latinskoamerické vlády, aby „odsúdili štátny prevrat vo Venezuele“ a obvinil USA z „vyprovokovania násilia a smrti vo Venezuele“.

Aj kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez podporil na Twitteri Madura a vyzval USA na „zastavenie útokov na mier“.

Rusko obvinilo Guaidóa z podnecovania násilia

Ruský prezident Vladimir Putin diskutoval o prebiehajúcom vojenskom povstaní vo Venezuele so svojou Radou bezpečnosti. Putinov hovorca Dmitrij Peskov bez ďalších podrobností uviedol, že sa na jej zasadnutí venovala značná pozornosť správam o pokuse prevrat v tejto krajine.

„Radikálna opozícia vo Venezuele sa opäť chopila ťažkopádnych metód konfrontácie… Je dôležité vyhnúť sa nepokojom a krviprelievaniu,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Trump: USA stoja za venezuelským ľudom

Spojené štáty stoja za venezuelským ľudom a jeho slobodou, uviedolamerický prezident Donald Trump.

„Situáciu vo Venezuele veľmi pozorne sledujem. Spojené štáty stoja za venezuelským ľudom a jeho slobodou!“ napísal Trump na Twitteri.

Podobne sa vyjadril aj americký viceprezident Mike Pence, ktorý odkázal Venezuelčanom, ktorí vyšli do ulíc: „Sme s vami!“

185 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Juan Guaidó