Iracká vláda neuznáva rodné listy 45-tisíc detí narodených počas vlády IS

Iracká vláda odmieta uznať rodné listy takmer 45-tisíc detí, ktoré sa narodili v krajine počas vlády extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v období rokov 2013 až 2017. Vláda ich považuje za neplatné, pretože ich vydal IS. Jan Egeland z humanitárnej organizácie Nórska rada pre utečencov (NRC) varoval, že tieto deti, z ktorých väčšina sa nachádza v táboroch pre ľudí bez domova, sú "možné ľudské časované bomby". Po tom, ako ozbrojené sily podporované Spojenými štátmi porazili IS, rodiny militantov a civilisti, ktorí žili pod nadvládou extrémistov, skončili v strediskách pre ľudí bez domova.

30.04.2019 16:22
Irak / IS / IRC / deti narodené pod vládou IS /... Foto: ,
Na archívnej snímke z 18. apríla 2017 žena drží deti počas úteku z irackého Mósulu.
debata (14)

„Ak sa táto otázka nebude riešiť okamžite, deťom bez dokladov hrozí, že zostanú na okraji spoločnosti. Toto vážne ohrozuje budúce vyhliadky úsilia o zmierenie,“ povedal Egeland.

„Vyzývame vládu, aby zabezpečila, že deti bez dokladov budú mať právo existovať ako každý iný iracký občan,“ dodal s odvolaním sa na 38-stranovú správu organizácie s názvom Bariéry od narodenia. Ide o deti, ktoré sa narodili v rokoch 2013–2017, keď táto militantná skupina ovládala takmer tretinu Iraku. Iracká vláda rodné listy týchto detí neuznáva, pretože ich vydal IS.

Mimovládna organizácia so sídlom v Nórsku povedala, že jej právne oddelenie dostáva mesačne v priemere 170 žiadostí o pomoc v prípadoch detí bez dokladov. Deti, ktorých otcovia nemajú doklady takisto, sú na vládnom bezpečnostnom zozname alebo sa považujú za spojené s IS.

„Deti nie sú zodpovedné za zločiny, ktoré spáchali ich príbuzní; už teraz sa mnohým odopierajú základné práva ako občanov Iraku.“

Egeland varoval, že deťom bez dokladov bude odmietané právo na vzdelanie či zdravotnú starostlivosť, a tým aj celkovo „právo existovať“. Poskytovanie takýchto základných práv na vzdelávanie a zdravotnú starostlivosť týmto deťom je podľa neho „kľúčom k zabezpečeniu trvalo udržateľnej budúcnosti pre nich“, ako aj pre Irak.

„Spoločnosť nemôže byť v pokoji, ak dovolí vzniknúť generácii detí bez štátnej príslušnosti.“

14 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Irak #Islamský štát #Jan Egeland