Merkelová poprela špekulácie o skorom konci vo funkcii kancelárky

Angela Merkelová dnes rozhodne poprela špekulácie o svojom údajne plánovanom odchode z funkcie nemeckej kancelárky po májových voľbách do Európskeho parlamentu.

30.04.2019 19:07
Angela Merkelová, CDU Foto: ,
Angela Merkelová.
debata (6)

Takéto dohady sa v niektorých nemeckých médiách vynorili po tom, čo predsedníčka kancelárkinej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová zvolala na začiatok júna uzavretú schôdzu predsedníctva strany.

Na otázku, či plánuje na júnovej schôdzi vedenia CDU urobiť nejaké oznámenie o svojej budúcnosti, dnes Merkelová odpovedala, že „na to môže odpovedať jasným nie“.

Krampová-Karrenbauerová v pondelok zvolala zasadnutie predsedníctva CDU na 2. a 3. júna, čo vyvolalo špekulácie, že by sa mohlo rokovať aj o urýchlenej výmene na čele vlády. Merkelovú by pritom podľa týchto dohadov vystriedala práve terajšia šéfka CDU, ktorá sa najvyššej straníckej funkcie ujala v decembri po tom, čo sa jej Merkelová vzdala.

64-ročná Merkelová svoj odchod z čela svojej strany po 18 rokoch oznámila vlani v októbri po veľkých stratách CDU v krajinských voľbách v Hesensku. Vtedy bolo tiež krátko pred zasadnutím predsedníctva strany. Merkelová povedala, že rozhodnutie vzdať sa funkcie predsedníčky CDU urobila už dávnejšie. V čele vlády však plánuje zotrvať až do parlamentných volieb v roku 2021.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová