Do Talianska letí 13 lietadiel, budú simulovať osudovú cestu generála Štefánika

Posádky 13 lietadiel Slovenskej federácie ultraľahkého lietania (SFUL) v stredu (1. 5.) v skorých ranných hodinách vzlietnu z letiska Boľkovce pri Lučenci a odletia do Talianska. Bude medzi nimi aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. Ich cieľom je letisko Campoformido neďaleko Udine, odkiaľ naposledy letel diplomat a politik, generál Milan Rastislav Štefánik. Naspäť na Slovensko sa vrátia rovnakou trasou, akou letel Štefánik 4. mája, presne v deň, kedy sa pred sto rokmi jeho lietadlo náhle zrútilo blízko miesta pristátia, neďaleko Ivanky pri Dunaji. TASR to v utorok potvrdil prezident SFUL Marián Sluk.

30.04.2019 20:00
M.R. štefánik socha Bratislava SND Foto: ,
Socha M.R. Štefánika na bratislavskom námestí pomenovanom po ňom, v pozadí nová budova SND.
debata (1)

Ako konštatoval, do Talianska poletí 13 posádok, celkovo 29 ľudí, naspäť pôjde s nimi o jedno lietadlo viac s talianskym generálom na palube. V sobotu (4. 5.) počas oficiálnej celoštátnej spomienky pri príležitosti 100. výročia úmrtia M. R. Štefánika preletia nad Bradlom a pristanú na piešťanskom letisku. Spolu s pozemným zabezpečením sa na tejto akcii SFUL podieľa dokopy 35 ľudí. Z cesty budú natáčať dokument.

Do Talianska poletí aj Milan Paprčka z Banskej Bystrice, pilot, spoluautor a vydavateľ prvej aeroturistickej mapy Slovenska nazvanej Štefánik 100. Slávnostne ju pokrstia na Festivale letectva v Piešťanoch, ktorý je súčasťou celoštátnej spomienky na túto slovenskú osobnosť.

„Mapu Štefánik sme sa rozhodli vydať z dvoch dôvodov. Pripomíname si sté výročie a mapa je pamiatkou na tohto veľkého malého muža. Druhým je fakt, že bol letec a my sme takisto letecká firma, chceli sme to prepojiť a priblížiť ho domácim i zahraničným pilotom spôsobom, ako ho nepoznajú,“ konštatoval pre TASR Paprčka.

Podľa neho v poslednom období sa rozmáha aeroturistika, piloti túžia spoznávať iné krajiny a ich mapa je určená pre všetkých, ktorí chcú spoznávať Slovensko zo vzduchu. V nej je označené všetko, čo sa oplatí „vzdušným“ turistom vidieť zo slovenského neba, či už ide o prírodné unikáty, kultúrne, alebo technické pamiatky, vodné nádrže, hrady a pod. Ponúka tiež podrobný zoznam letísk, zaujímavosti o slovenských aerokluboch, ručne kreslené podobizne významných osobností slovenskej leteckej histórie. To v konečnom dôsledku môže napomôcť cestovnému ruchu u nás.

Ako Paprčka dodal, asi sto máp poletí s nimi i do Talianska, kde ich rozdajú pilotom na letiskách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefánik #lietadlá