Európania 'vôbec nepomáhajú' s džihádistami väznenými v Sýrii, vyhlásil Trump

Americký prezident Donald Trump v utorok kritizoval európske krajiny za to, že odmietajú prijať naspäť džihádistov zadržiavaných v Sýrii koaličnými silami. Podľa jeho slov tak európske štáty brzdia riešenie krízy okolo týchto väzňov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

30.04.2019 21:12
Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump
debata (23)

„Európske krajiny vôbec nepomáhajú, a pritom sa to všetko robí do veľkej miery v ich záujme,“ napísal Trump na Twitteri. „Odmietajú prevziať väzňov zo svojich krajín. To nie je dobré!“

Šéf Bieleho domu uviedol: „V našich záverečných bitkách, keď sme zničili 100 percent kalifátu v Sýrii, sme zajali 1800 väzňov Islamského štátu.“

Väzni sú zadržiavaní v táboroch riadených Sýrskymi demokratickými silami (SDF), ktorým velia Kurdi. SDF boli hlavným spojencom koalície pod vedením Spojených štátov, ktorá podnikala útoky na IS v Sýrii a nakoniec ho porazila.

USA vyhlásili územnú porážku extrémistickej organizácie tento rok po rozsiahlom boji. Vojna proti IS sa začala v roku 2014.

Kurdskí predstavitelia už mesiace varujú, že tábory sú preľudnené a ťažko sa riadia, pričom tiež upozorňujú, že mnohí väzni stále zastávajú extrémistické názory a predstavujú hrozbu.

Británia a Francúzsko naďalej poskytujú pomoc USA a SDF na území Sýrie. Trump zamýšľa stiahnuť amerických vojakov zo Sýrie, ale má problém získať podporu spojencov a nahradiť svojich vojakov, ktorí krajinu opustia.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #džihádisti #Donald Trump