Trump pohrozil Kube embargom pre jej vojakov vo Venezuele

Americký prezident Donald Trump v utorok na twitteri pohrozil Kube embargom a tvrdými sankciami, ak kubánske vojenské jednotky vo Venezuele neskončia sa zabíjaním ľudí a protiústavnými činmi. Situácia vo Venezuele je mimoriadne napätá, vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó vyzval armádu a ľud na zvrhnutie vlády prezidenta Nicolasa Madura.

01.05.2019 06:27
debata (53)

„Ak kubánski vojaci a milicionári okamžite neukončia vojenské a ďalšie operácie, ktorých cieľom je zabíjať a ničiť ústavu Venezuely, bude na ostrov Kuba uvalené totálne embargo spoločne s najvyššími sankciami,“ napísal Trump. „Dúfajme, že všetci kubánski vojaci sa rýchlo a usporiadane vrátia na svoj ostrov,“ dodal.

Havana patrí k hlavným spojencom autoritárskeho vodcu Madura. Americká vláda podľa agentúry AP uvádza, že vo Venezuele Madurov režim podporuje asi 20 000 kubánskych vojakov a agentov. Tento údaj ale Kuba spochybňuje.

Kuba už americkému embargu čelí. Zákaz vývozu amerického tovaru na Kubu, okrem liekov a niektorých potravín, zaviedla v októbri 1960 vláda prezidenta Dwighta Eisenhowera rok a pol po víťazstve kubánskej revolúcie a potom, keď kubánska vláda okrem iného znárodnila i majetok zahraničných firiem. V januári 1961 prerušili USA s Kubou diplomatické styky a rok nato uvalili embargo na celý obchod s Kubou.

Na zrušenie embarga opakovane vyzýva Valné zhromaždenie OSN, pretože podľa väčšiny krajín len zhoršuje ekonomickú situáciu Kubáncov. Svoj hlavný cieľ, pád komunistickej vlády na Kube, embargo zatiaľ nesplnilo. Embargo môže zrušiť iba Kongres USA, ktorý sa na to nechystá, ani napriek obnoveniu diplomatických vzťahov s Kubou za niekdajšieho amerického demokratického prezidenta Baracka Obamu.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Kuba #Donald Trump