Nový japonský cisár Naruhito prevzal panovnícke insígnie

Nový japonský cisár Naruhito, ktorý sa o polnoci ujal trónu po otcovi Akihito, slávnostne prevzal panovnícke insígnie, medzi ktorými sú posvätný meč, cisárske klenoty a pečate. Informovala o tom agentúra AP.

01.05.2019 08:54
japonsko, cisír naruhito, trón, Masako Foto:
Nový japonský cisár Naruhito (na snímke) sa o polnoci ujal trónu po otcovi Akihito. Na fotografii spolu s manželkou Masako.
debata (3)

Samotnej ceremónie, pri ktorej 59-ročný Naruhito korunovačné insígnie prevzal, sa podľa tradície nesmeli zúčastniť ženské príslušníčky cisárskej rodiny, teda ani Naruhitova manželka Masako a dcéra Aiko.

Naruhito vystúpil v stredu so svojím prvým verejným prejavom. „Budem konať v súlade s ústavou a plniť si svoje povinnosti ako symbol štátu a jednoty japonského ľudu, pričom budem vždy myslieť na ľudí a stáť pri nich,“ vyhlásil Naruhito a dodal, že sa „úprimne modlí za šťastie ľudu, ďalší rozvoj (japonského) národa a mier vo svete“. Informuje o tom agentúra DPA.

Naruhito sa chryzantémového trónu oficiálne ujal o polnoci z utorka na stredu miestneho času (utorok, 17.00 h SELČ) a stal sa tak v poradí 126. japonským cisárom. Japonský parlament 9. júna 2017 vyplnil želanie dnes už bývalého cisára Akihita a schválil návrh zákona umožňujúci tomuto monarchovi abdikovať. Zákon o abdikácii platí len pre Akihita a nasledovníkom neumožní, aby jeho príklad nasledovali.

Akihito (85) naznačil túžbu odstúpiť v roku 2016 a ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol obavy, že mu vysoký vek bude brániť pri plnení oficiálnych povinností. Nástupom Naruhita na trón sa začala nová éra Reiwa. Názvy ér spájaných s vládou jednotlivých cisárov sú v Japonsku dôležité, pretože predstavujú jeden z dvoch elementov, na základe ktorých je možné identifikovať konkrétny rok. Druhým elementom je číslica určujúca počet rokov, ktoré uplynuli od začiatku konkrétnej éry.

V roku 1989 sa nástupom bývalého cisára Akihita začala éra Heisei a preto je uvedený rok zaznamenávaný ako Heisei 1. Takáto forma zápisu letopočtu je v Japonsku dodnes hojne využívaná, a to aj v oficiálnych dokumentoch.

Dynastia japonských cisárov je najdlhšie vládnucou dynastiou na svete. Cisári z tohto rodu vládnu krajine už najmenej 1 500 rokov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #cisár Naruhito