Guaidó zvolal protest, podľa neho bude najväčší v dejinách Venezuely

Venezuelská opozícia ohlásila začiatok konca režimu Nicolása Madura, úradujúci prezident však tvrdí, že potlačil pokus o puč. Armáda mu vraj zostala verná, až na malú skupinu rebelujúcich vojakov. Opozičný vodca Juan Guaidó sa spolieha práve na príslušníkov ozbrojených síl, že prejdú na stranu odporcov režimu a Madura pomôžu zvrhnúť.

01.05.2019 12:33 , aktualizované: 19:38
Venezuela, Juan Guaidó, Nicolas Maduro,... Foto: ,
Vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó zvolal na stredu do ulíc nové demonštrácie proti vláde prezidenta Nicolasa Madura.
debata (14)

„Ich plán zlyhal, ich výzva neuspela, pretože Venezuelčania si prajú mier,“ vyhlásil v televíznom prejave Maduro, obklopený vysokými vojenskými veliteľmi vrátane ministra obrany Vladimira Padrina. Z pokusu o prevrat obvinil "krajne pravicovú opozíciu, kolumbijských oligarchov a amerických imperialistov“.

Guaidó po utorňajších protestoch, pri ktorých utrpelo zranenia vyše sto ľudí, včera znovu vyzval svojich priaznivcov, aby vyšli do ulíc. „Bude to najväčší protestný pochod. Venezuela má dnes príležitosť vzoprieť sa tyranovi, okolo ktorého sa sťahuje slučka,“ vyhlásil. Na „miliónovú“ manifestáciu svojich stúpencov vyzval aj Maduro, čo vyvolalo obavy z nových násilností.

„Dočasný prezident“, za ktorého sa predseda parlamentu Guaidó vyhlásil pred štvrť rokom, v utorok avizoval rozhodujúcu fázu prevzatia moci. Na účasť v nej vyzval aj armádu. Aby potvrdil, že časť ozbrojených síl už prešla na jeho stranu, objavil sa Guaidó pri vojenskej základni na okraji Caracasu v sprievode desiatok mužov v uniformách. Silný mobilizujúci účinok malo aj to, že po boku Guaidóa sa objavil aj jeho mentor, popredný opozičný politik Leopoldo López, ktorého režim držal už druhý rok v domácom väzení. López vyhlásil, že ho oslobodili vojaci, ktorí prešli na stranu Guaidóa. Aby sa vyhol novému zatknutiu, uchýlil sa aj s rodinou pod ochranu španielskej ambasády v Caracase.

To, že Maduro má čoraz väčšie problémy udržať si lojalitu silových zložiek, naznačila aj nečakaná zmena na čele tajnej služby. Prezident potvrdil, že z postu šéfa rozviedky odvolal Manuela Figueru. Ten totiž v utorok adresoval venezuelským občanom otvorený list, v ktorom napísal, že Madurovi bol síce vždy verný, ale že „krajina teraz čelí zničujúcemu úpadku“ a je preto nevyhnutné „hľadať nové politické cesty“.

Bojovnú rétoriku medzitým stupňoval aj Washington. Šéf americkej diplomacie Pompeo včera pre televíziu Fox Business Network naznačil, že USA sú pripravené zasiahnuť silou: „Vojenský zásah je možný. Ak to bude nevyhnutné, Spojené štáty to urobia.“ Dodal však, že by radšej videl vo Venezuele pokojnú zmenu režimu.

Pre televíziu CNN predtým Pompeo povedal, že podľa jeho informácií bol v utorok Maduro pripravený utiecť na Kubu. Vraj už mal pripravené aj lietadlo. Podľa šéfa americkej diplomacie ho však napokon Rusi presvedčili, aby v krajine zostal. Maduro označil také špekulácie za „nepodarený vtip“. Pompeovu verziu dementovala aj Moskva. Ruskí vojenskí poradcovia však vo Venezuele skutočne pôsobia. Koncom marca ich do Caracasu priletelo okolo stovky.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Venezuela #demonštrácia #Nicolas Maduro #Juan Guaidó