Prvomájové zhromaždenia vo svete poznamenali aj protivládne protesty

Stovky tisíc ľudí po celom svete sa dnes zúčastňujú prvomájových podujatí a na mnohých z nich demonštrujú za zlepšenie práv pracujúcich. Mnohé zhromaždenia sa tiež nesú Na niekoľých miestach demonštrácie vyústili v strety s políciou a zatýkanie, najhoršia bola zrejme situácia vo Francúzsku. V niekoľkých krajinách úrady podujatia k 1. máju zakázali.

01.05.2019 20:36
nemecko, prostest, demonštrácia, polícia,... Foto: ,
Protest v uliciach Berlína počas 1. mája.
debata (12)

Francúzska polícia sa stretla s maskovanými radikálnymi aktivistami, ktorí v Paríži hádzali kamene, zapaľovali ohne a rozbíjali autá. Akciu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, nasadených bolo cez 7 400 policajtov. Viac ako 160 ľudí bolo podľa agentúry AP zranených. Polícia opakovane použila slzný plyn, medzi protestujúcimi boli aj členovia hnutia žltých viest, ktorí proti vláde a prezidentovi protestujú už od polovice vlaňajšieho novembra.

Ruské úrady uviedli, že prvomájových osláv na Červenom námestí v Moskve organizovaných prokremeľskými odborovými zväzmi sa zúčastňuje okolo 100 000 ľudí. Podľa opozičných aktivistov bolo v niekoľkých ruských mestách zatknutých viac ako 100 ľudí, niektorí za účasť na nepovolených zhromaždeniach.

Turecká polícia zadržala v Istanbule 127 demonštrantov, ktorí sa zišli na nepovolených prvomájových demonštráciách. Povolenie pre verejné zhromaždenia úrady neudeľujú od pokusu o prevrat v roku 2016. Niektorí demonštranti sa pokúsili preniknúť na hlavné istanbulské námestie Taksim, kam úrady zamedzili prístup kvôli bezpečnostným rizikám. Námestie má pre tureckú robotnícku triedu symbolický význam od chvíle, kedy tam bolo na prvomájovej demonštrácii v roku 1977 zabitých 34 ľudí.

Na východe Nemecka stovky policajtov na viacerých miestach dohliadali na ohlásené zhromaždenia krajnej pravice a manifestácie proti nim, uviedla agentúra DPA. V Chemnitzi sa zišlo vyše 1 000 ľudí na zhromaždení proti rasizmu, ktoré bolo zvolané na protest proti akcii protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD). V Drážďanoch avizovala krajne pravicová Národnodemokratická strana Nemecka (NPD) pochod 400 ľudí, nakoniec ale dorazilo len asi 150 až 200 radikálov, ktorým ich odporcovia bránili v priechode mestom. V západonemeckom Duisburgu, kde sa konala demonštrácia neonacistickej strany Pravica (Die Rechte), bol podľa polície ešte popoludní pokoj. Na zhromaždení proti neonacistom sa tam malo zísť až 5 000 ľudí.

Na Srí Lanke zhromaždenie odvolali

Hlavné politické strany na Srí Lanke odvolali tradičné prvomájové zhromaždenie kvôli obavám o bezpečnosť po veľkonočných bombových útokoch, ktoré si vyžiadali 253 mŕtvych.

V talianskom Turíne sa polícia stretla s radikálnymi ekologickými aktivistami z organizácie No TAV, ktorá bojuje proti dostavbe rýchlodráhy TAV medzi Turínom a Lyonom. Zranení boli traja ľudia, uviedla agentúra ANSA. V Bologni sa na prvomájovom pochode organizovanom odbormi zišlo vyše 30 000 ľudí.

Odborárske zhromaždenia v Grécku paralyzovali tamojšiu železnicu, trajekty na ostrovy a ďalšie dopravné služby. Stovky ľudí sa zišli v centre Atén v troch separátnych sprievodoch organizovaných konkurenčnými odborovými zväzmi a ľavicovými skupinami.

Španielski pracujúci pochodovali ulicami veľkých miest, aby upozornili na svoje požiadavky skôr, než premiér Pedro Sánchez začne povolebné rozhovory o zložení vládnej koalície. Odborári tlačia na Sáncheza, aby zrušil reformy v oblasti pracovného práva, ktoré zostali v platnosti od čias poslednej vlády konzervatívcov.

Na Kube sa státisícové prvomájové zhromaždenie podľa agentúry AFP nieslo v duchu podpory venezuelského prezidenta Nicolasa Madura a odporu proti americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Ten ostrovnému štátu pohrozil „totálnom embargom“ a tvrdými sankciami, ak kubánske vojenské jednotky vo Venezuele neskončia sa zabíjaním ľudí a protiústavnými čin­mi.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #protivládne protesty #1. máj