Počas zrážok na 1. mája zastrelili v Caracase ženu, zranenia utrpelo 27 ľudí

Ženu zastrelili a vyše 20 ďalších ľudí zranili počas zrážok, ku ktorým došlo medzi opozičnými podporovateľmi a venezuelskými ozbrojenými silami v hlavnom meste Caracas v stredu na medzinárodný Sviatok práce 1. mája. Opozičný líder Juan Guaidó zvolal týchto demonštrantov, aby sa pokúsili zosadiť prezidenta Nicolása Madura. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

02.05.2019 06:41
venezuela, caracas, demonštrácia, Foto: ,
Ku zrážkam počas prvého mája došlo medzi opozičnými podporovateľmi a venezuelskými ozbrojenými silami v hlavnom meste Caracas.
debata (39)

Jurubith Rausseová (27) zomrela na klinike po tom, čo ju „počas demonštrácie zasiahol náboj do hlavy“, napísala na Twitteri mimovládna organizácia Venezuelské centrum pre štúdium sociálnych konfliktov. Centrum odsúdilo „vraždu“. Zdravotnícke služby už skôr hlásili najmenej 27 zranených ľudí počas stredajších zrážok, vrátane jednej osoby so strelným poranením.

Napätie vo Venezuele sa zhoršilo po 23. januári, keď Guaidó, ktorý vedie Národné zhromaždenie, sa vyhlásil za dočasného úradujúceho prezidenta. Odvolával sa pritom na ústavu. Guaidó vtedy vysvetlil, že Madurovo vlaňajšie znovuzvolenie je nelegitímne.

Príslušníci Národnej gardy použili slzotvorný plyn na protestujúcich, ktorí hádzali kamene a pokúšali za zablokovať hlavnú cestu v blízkosti základne vzdušných síl vo východnej časti Caracasu, kde sa v utorok Guaidó snažil vyvolať povstanie armády.

Druhý deň konfrontácií medzi podporovateľmi opozície a Madurovými bezpečnostnými silami nasledoval po vyhlásení Spojených štátov, že sú v prípade potreby pripravené podniknúť vojenskú akciu, aby tak zastavili vyostrujúcu sa krízu v juhoamerickej krajine.

Najmenej jeden novinár utrpel zranenie, keď vojaci Národnej gardy vypálili gumené projektily do skupiny reportérov pokrývajúcich zrážky.

Guaidó zvolal svojich podporovateľov v Caracase práve na Sviatok práce a vyzval ich, aby demonštrovali, zostávali v uliciach a pripravovali sa na generálny štrajk. Apel vyslovil napriek tomu, že v predchádzajúci deň sa mu nepodarilo vyvolať povstanie armády a na jeho stranu sa postavili len určití vojaci alebo príslušníci Národnej gardy.

Pri utorkových zrážkach zahynula jedna osoba a desiatky utrpeli zranenia, ako uviedli organizácie monitorujúce ľudské práva. Zatknutých bolo vyše 150 ľudí.

Generálny tajomník OSN António Guterres varoval venezuelské úrady, aby nepoužívali smrtiacu silu proti demonštrantom, pričom USA a Rusko sa navzájom obviňujú zo zhoršovania krízy vo Venezuele. To pripomína konfrontácie z minulosti – z obdobia studenej vojny.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v telefonáte s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom obvinil Moskvu z „destabilizovania“ Venezuely.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #demonštrácia #Nicolas Maduro #Caracas #Juan Guaidó