V Indii evakuovali pred príchodom cyklónu Fani 800-tisíc ľudí

Približne 800-tisíc ľudí museli vo štvrtok evakuovať pred blížiacim sa cyklónom Fani z pobrežných oblastí indického štátu Urísa. Informovala o tom agentúra DPA.

02.05.2019 10:52 , aktualizované: 12:45
india, cyklón, Fani Foto: ,
Mraky okolo cyklónu Fani nad pobrežím Indie.
debata

Cyklón Fani sprevádza vietor s rýchlosťou 180–200 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že pevninu zasiahne v piatok v blízkosti mesta Purí, uviedol Indický meteorologický úrad (IMD).

Nebezpečný cyklón sa predpoludním nachádzal v Bengálskom zálive v blízkosti pobrežia juhoindického štátu Ándhrapradéš. Pohybuje sa rýchlosťou päť až šesť kilometrov za hodinu smerom na sever.

V štáte Urísa sa očakáva vzdutie hladiny vplyvom vetra do výšky 1,5 metra. Varovanie nevyplávať na more dostali i rybári. V postihnutej oblasti zostanú tri dni zatvorené všetky školy a univerzity.

Indické železnice zrušili viac ako 100 vlakových spojení, ktorých odchody boli naplánované na štvrtok po polnoci miestneho času.

V pohotovosti sú aj indické námorníctvo a indické vzdušné sily, uviedla spravodajská stanica NDTV.

Úrady zatvorili dva veľké prístavy a tisíce záchranárov pomáhajú s evakuáciou. Vysoký stupeň ohrozenia platí aj pre štáty Andhrapradéš a Tamilnádu. Cyklón sa v súčasnosti nachádza v Bengálskom zálive. Riaditeľ meteorologického strediska v štáte Urísa povedal, že Fani zrejme zasiahne jedenásť okresov.

Navrhol, aby ľudia zostali doma. Úrady vyzvali obyvateľov ostatných oblastí východného pobrežia, a to najmä rybárov, aby sa vyhýbali moru. Predpokladajú veľké materiálne škody. Doteraz zrušili 81 vlakových spojení s pobrežím.

Cyklón by mal v sobotu zoslabnúť a vydať sa smerom k bangladéšskemu mestu Čitagong. Ohrozené je aj mesto Cox's Bazar, kde v táboroch s provizórnym ubytovaním žijú tisíce rohinských utečencov.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #evakuácia osôb #cyklóna