Assange sa nechce podriadiť USA

Bude to dlhý proces. O žiadosti na vydanie zakladateľa portálu WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov bude súd v Londýne rokovať "veľa mesiacov". Hneď na úvod procesu to vyhlásil sudca Michael Snow. Samotný Assange prostredníctvom videoprenosu z väzenia vyhlásil, že s vydaním do USA nesúhlasí. Spojené štáty ho vinia z nabúrania sa do počítačov amerického ministerstva obrany, za čo mu hrozí trest päť rokov väzenia.

02.05.2019 13:20 , aktualizované: 21:13
londýn, julian assange, súd Foto: ,
Demonštranti proti vydaniu Juliana Assangea do USA pred londýnskym súdom.
debata (4)

Assange na začiatku procesu priamo nevystúpil. Slovo dostal cez telemost z väzenia Belmarsh na okraji Londýna, kde ho súd poslal v stredu na 50 týždňov za porušenie podmienok kaucie. „Nechcem sa podriadiť extradícii za to, že som robil žurnalistiku, ktorá získala mnohé ocenenia,“ vyhlásil 47-ročný Assange vo videoprenose pri včerajšom pojednávaní a k obvineniu z neoprávneného prístupu k informáciám americkej armády. Podľa CNN pri videoprenose mal na sebe športovú bundu a nemal spútané ruky.

Podľa sudcu Snowa proces o tom, či Británia môže Assangea vydať do USA, bude trvať „veľa mesiacov“. Ďalšie pojednávanie stanovil na 30. mája, k pokračovaniu procesu by malo prísť v polovici júna.

V každom prípade Assange má zostať vo väzbe takmer rok. Súd ho v stredu uznal vinným z porušenia podmienok kaucie, na základe ktorých bol v roku 2012 prepustený z väzby. Assange vtedy čelil vydaniu do Švédska, kde bol obvinený zo znásilnenia, čo popieral. Označoval to za zámienku, aby mohol byť vydaný americkým úradom. V snahe vyhnúť sa vydaniu do Švédska sa v roku 2012 uchýlil na ambasádu Ekvádora v Londýne.

Trestné stíhanie Assangea, ktorý pochádza z Austrálie, nabralo spád pred troma týždňami, keď mu Ekvádor odobral azyl. Britská polícia ho následne zatkla. Assange vydanie do Spojených štátov odmieta, tvrdí, že tam bude vystavený zlému zaobchádzaniu. Predtým tiež vyhlásil, že by mohol byť poslaný do amerického internačného tábora Guantáname pre ľudí podozrivých z terorizmu.

Podľa americkej prokuratúry Assange získal od bývalého špecialistu vojenskej tajnej služby Bradleyho Manninga v roku 2010 heslo na prístup k vládnym počítačom. Následné zverejnenie armádnych materiálov bolo jedným z najzávažnejších prípadov úniku utajených informácií v dejinách. Za „sprisahania s cieľom vniknúť do počítačov“ hrozí trest päť rokov väzenia. Manning, ktorý po zmene pohlavia vystupuje ako Chelsea Manningová, bol v roku 2013 odsúdený na 35 rokov väzenia za to, že serveru WikiLeaks poskytol v rokoch 2009 a 2010 viac ako 700-tisíc utajovaných dokumentov amerického rezortu zahraničných vecí. Po skrátení trestu vyšla Manningová z väzenia po siedmich rokoch v roku 2017. Do väzenia sa vrátila pre odmietnutie svedčiť pred veľkou porotou.

Pojednávanie v Londýne o vydaní Assangea sprevádzali demonštrácie jeho priaznivcov pred súdom v Londýne, ale aj pred americkým veľvyslanectvom v Berlíne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Assange #Bradley Manning #Chelsea Manningová