Cyperský minister spravodlivosti odstúpil pre prípad sériového vraha

Cyperský minister spravodlivosti Jonas Nikolau podal vo štvrtok demisiu v súvislosti s prípadom sériového vraha a so správami o chybách, ktoré nastali pri vyšetrovaní prípadov nezvestných osôb.

02.05.2019 13:44
Cyprus pátranie Foto: ,
Hasiči a vyšetrovatelia prehľadávajú hladinu jazera pri cyperskej dedine Mitsero neďaleko Nikózie.
debata

Ako informovala agentúra AFP, Nikolau svoju demisiu označil za vec „svedomia a principiálnosti“. Povedal však, že za „zjavné zlyhania polície“ v počiatočnej fáze vyšetrovania prípadov nezvestných osôb nenesie žiadnu zodpovednosť.

Dodal, že hlavným dôvodom, ktorý ho primal k rezignácii, bolo, že zlyhania pri vyšetrovaní sa netýkali len polície, ale aj postojov a vnímania verejnosti, ktoré „nikoho z nás nectia“.

Nikolau dodal, že prezident krajiny Nikos Anastasiadis jeho demisiu prijal.

K vraždám siedmich žien a dievčat – cudziniek – sa priznal 35-ročný kapitán cyperskej armády. Polícia pokračuje v pátraní po telách troch jeho obetí. Tri z obetí pochádzali z Filipín, dve z Rumunska, jednu zatiaľ neidetifikovali a o siedmej vyšetrovatelia predpokladajú, že bola z Nepálu.

Podozrivého armádneho kapitána, voči ktorému zatiaľ nevzniesli žiadne obvinenia, vystopovali koncom apríla pomocou záznamov o internetovej aktivite jednej z nezvestných žien.

Tento prípad zrejme prvého sériového vraha na ostrove vyvolal medzi miestnymi obyvateľmi rozruch. Niektorí z nich sa domnievajú, že polícia prípadu nevenovala dostatok pozornosti. Cyperská opozícia sa kauzu pokúsila využiť pre svoj politický boj, keď vyzvala na demisiu minister spravodlivosti a policajného šéfa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #sériový vrah