Ukrajinci a Rusi majú spoločnú len štátnu hranicu, povedal Zelenskyj

Ukrajina a Rusko majú v súčasnosti spoločnú len štátnu hranicu. Tak dnes reagoval novozvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na nedávne vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že by Rusi a Ukrajinci mali mať obe štátne občianstva. Vypovedalo by to podľa neho o tom, že sa obe krajiny dokážu dohovoriť, pretože majú veľa spoločného.

02.05.2019 16:16
volodymyr zelenskyj Foto: ,
Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (162)

„Dnes, po (ruskej) anexii Krymu a agresii na Donbase, máme spoločné len jedno – hranicu; 2295 kilometrov a 400 metrov ‚spoločného‘,“ reagoval Zelenskyj na Putinove výroky. To, čo obe krajiny spája, môžu podľa neho oba štáty začať hľadať po tom, čo Rusko vráti Ukrajine kontrolu nad každým milimetrom ukrajinskej hranice.

Slovná prestrelka medzi oboma politikmi prepukla potom, čo Putin minulý týždeň svojím dekrétom umožnil Ukrajincom z juhovýchodných regiónov v zjednodušenom režime získať ruský pas. Obdobné opatrenia následne Zelenskyj ponúkol Rusom a príslušníkom ďalších národov, ktorí podľa neho trpia autoritárskymi a korupčnými režimami. Putin to označil za veľmi dobré rozhodnutie, ktoré vypovedá o tom, že majú obe krajiny veľa spoločného. Ukrajincov a Rusov označil za bratské národy ba dokonca za „jeden národ so svojimi kultúrnymi, jazykovými a historickými odlišnosťami“.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj