Americký senát nedokázal prelomiť Trumpovo veto o ukončení úlohy v jemenskej vojne

Americký Senát vo štvrtok nebol schopný zabezpečiť kvalifikovanú väčšinu na prelomenie veta prezidenta Donalda Trumpa, týkajúceho sa kongresového návrhu, ktorý požaduje ukončenie úlohy Spojených štátov pri podpore Saudskou Arábiou vedenej koalície vo vojne v Jemene.

02.05.2019 21:46
USA / Donald Trump / Jemen / veto Foto: ,
Na snímke (uprostred) prezident Spojených štátov amerických Donald Trump
debata (15)

Stúpenci ukončenia účasti na tomto konflikte tvrdia, že vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie zlyháva a v konečnom dôsledku posmeľuje Irán a jeho spojencov, zatiaľ čo sa zhoršuje už i tak zúfalá humanitárna situácia v Jemene vrátane rozsiahleho hladomoru a epidémie cholery, informovala tlačová agentúra DPA.

Na prelomenie prezidentského veta bola potrebná dvojtretinová väčšina 100-členného Senátu. Trump zostáva neochvejne za Saudskou Arábiou, a to aj napriek narastajúcim obavám o osud Jemenu a vlaňajšej vražde novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule.

Saudská Arábia v Jemene úzko spolupracuje so Spojenými arabskými emirátmi (SAE), pričom SAE sa zároveň sústreďujú na bol proti medzinárodnej teroristickej sieti al-Káida, hoci toto úsilie prináša iba obmedzené výsledky.

Humanitárnu pomoc potrebuje približne 15 miliónov Jemenčanov, ktorým hrozí smrť hladom, zatiaľ čo mierové rozhovory v uplynulom období viac-menej stagnujú.

Spojené štáty vlani prestali pomáhať Saudskej Arábii a SAE s dopĺňaním paliva vo vzduchu počas vojnových operácií, ale ďalej poskytujú rôzne iné formy podpory vrátane výcviku a poradenstva.

Jemen, jedna z najchudobnejších krajín arabského sveta, trpí ničivým konfliktom od roku 2014, v ktorom proti sebe bojujú vládne sily a povstalci známi ako húsíovia. Vládnym silám pomáha na ropu bohatá Saudská Arábia aj SAE, kým povstalcov podporuje Irán.

Nemecko zaviedlo čiastočné zbrojné embargo na krajiny, ktoré sa zúčastňujú na konflikte v Jemene. V prípade Saudskej Arábie platil od vlaňajšieho novembra zákaz úplný. Pod tlakom Británie a Francúzska bolo zmienené embargo voči Saudskej Arábii čiastočne zmiernené, najmä pokiaľ ide o vývoz zbraní s nemeckými komponentmi.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Senát #Donald Trump #jemenský konflikt