V Mozambiku sa po cyklóne Kenneth objavilo 14 prípadov cholery

V severnom Mozambiku potvrdili 14 prípadov cholery, ktorá sa rozšírila po záplavách spôsobených cyklónom Kenneth. Ten túto krajinu na juhovýchode Afriky zasiahol minulý týždeň, informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne orgány.

03.05.2019 14:05
cyklón, kenneth, mozambik Foto: ,
Budovy zničené cyklónom Kenneth v Mozambiku.
debata

V meste Pemba sa cholerou nakazilo 11 ľudí a v susednom okrese Mecúfi zase traja.

„Boli sme na to pripravení – zdravotnícky sektor bol v pohotovosti, odkedy krajinu cyklón Kenneth zasiahol,“ uviedla pre novinárov miestna riaditeľka pre oblasť zdravotníctva Anastácia Lidimová.

Cyklón Kenneth dosahoval 25. apríla rýchlosť vetra až 220 kilometrov za hodinu a spôsobil zosuvy pôdy v severnej provincii Cabo Delgado. Vyžiadal si 41 obetí, zničil tisíce obydlí, ako i systémy zabezpečujúce dodávky vody.

Za posledných šesť týždňov išlo v Mozambiku už o druhý cyklón v poradí. V dôsledku vyčíňania cyklónu Idai v okolí prístavného mesta Beira predtým zomrelo viac než 600 ľudí.

Podľa Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) je Pemba – hlavné mesto provincie Cabo Delgado – s 200-tisíc obyvateľmi jedným z najviac postihnutých oblastí v Mozambiku, v ktorých sa rozširuje cholera.

V meste Beira distribuovali po cyklóne Idai už takmer 900.000 dávok vakcín na perorálne podanie s cieľom odvrátiť epidémiu cholery. V tomto meste jej podľahli najmenej štyri osoby a v okolitých okresoch sa ňou nakazilo 4979 ľudí.

Cholera sa prenáša znečistenou pitnou vodou alebo potravou a spôsobuje silnú hnačku.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklón #cholera #Mozambik