Experti OSN považujú Assangeovo väznenie za neprimerané

Experti OSN na ľudské práva dnes označili za neprimeraný trest väzenia v dĺžke 50 týždňov, ktorý v stredu vymeral britský súd zakladateľovi organizácie WikiLeaks Julianovi Assangeovi kvôli porušeniu podmienok kaucie. Assange je vo väznici s vysokou ostrahou, ako keby bol usvedčený z vážneho trestného činu, uviedla dnes skupina expertov, ktorí sa zaoberajú prípadmi svojvoľného väznenia.

03.05.2019 14:58
Nemecko / Assange / USA / vydanie / protest Foto: ,
Ľudia protestujú proti vydaniu zakladateľa organizácie WikiLeaks Juliana Assangea do USA pred Brandenburskou bránou v Berlíne 2. mája 2019.
debata (16)

Austrálčan sa nachádza vo väznici Belmarsh na periférii Londýna kvôli porušeniu podmienok kaucie, na základe ktorých bol v roku 2012 prepustený z väzby. Assange vtedy čelil vydaniu do Švédska, kde bol obvinený zo znásilnenia, čo však považoval len za zásterku, aby mohol byť následne odovzdaný americkým úradom. V USA je stíhaný v súvislosti so zverejnením utajovaných informácií na serveri Wikileaks.

Podľa expertov OSN terajšie Assangeovo väznenie „zrejme porušuje zásady nevyhnutnosti a proporcionality“. Porušenie podmienok kaucie označili za pomerne malé previnenie.

Trestné stíhanie zakladateľa WikiLeaks nabralo spád, keď mu 11. apríla Ekvádor odobral azyl a pozval britskú políciu na svoju ambasádu v Londýne, kde sa Assange ukrýval od roku 2012.

Londýnsky sudca Michael Snow vo štvrtok povedal, že súd bude žiadosť o Assangeovo vydanie do Spojených štátov prerokúvať „mnoho mesiacov“. Assange vo videoprenose z väzenia povedal, že s extradíciou do USA nesúhlasí, obáva sa okrem iného, že v USA bude po prípadnom vydaní vystavený zlému zaobchádzaniu.

Američania vinia Austrálčana z nabúrania sa do počítačov amerického ministerstva obrany, za čo mu hrozí až päť rokov za mrežami. Podľa americkej prokuratúry získal Assange od teraz už bývalého špecialistu vojenskej tajnej služby Bradleyho Manninga v roku 2010 heslo na prístup k vládnym počítačom. Server Wikileaks potom zverejnil státisíce tajných dokumentov amerického ministerstva zahraničia.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Assange #Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC)