Nemecko chce po pochode neonacistov zakročiť proti pravicovému radikalizmu

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer sa v piatok zaviazal bojovať proti pravicovému radikalizmu. Reagoval tak na políciou povolený prvomájový pochod neonacistov v meste Plauen vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko, uviedla tlačová agentúra DPA.

03.05.2019 19:15
nemecko, prostest, demonštrácia, polícia,... Foto: ,
Protest v uliciach Berlína
debata (12)

Seehofer podľa DPA odmietol skritizovať saské samosprávne orgány za to, že povolili spomínaný pochod, ktorý bol zachytený na videozázname a vyvolal v Nemecku vlnu pobúrenia. Vyhlásil však, že urobí „všetko, čo je v možnostiach demokratického štátu, pre to, aby bojoval proti pravicovému radikalizmu“.

Pochod v meste Plauen organizovala relatívne malá politická strana Tretia cesta, ktorá má podľa nemeckých tajných služieb úzke vzťahy s pravicovými extrémistami. Demonštráciu sprevádzalo hlasné bubnovanie mnohých jeho účastníkov, ktoré podľa agentúry AP pripomínalo bubnovanie niekdajšej Hitlerovej mládeže. Účastníci pokrikovali heslá ako „Preč s cudzincami-kriminálnikmi!“ či „Národný socializmus!“.

Saská polícia informovala, že na pochode sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Protidemonštrantov k nim nepustili. Polícia v súvislosti s pochodom zadržala celkovo deväť ľudí pre zákonom zakázané zahaľovanie tváre a jednu ďalšiu osobu pre urážku policajta. Daný deň však označila za úspech, pretože v Plauene nedošlo k nijakému násiliu.

Z piatkovej odpovede nemeckého ministerstva vnútra na otázku Slobodnej demokratickej strany (FDP), o ktorej informovali agentúra DPA i denník Die Zeit, vyplýva, že v Nemecku je aktívnych približne 24 000 pravicových extrémistov, pričom viac ako polovica z nich môže mať sklony k násiliu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #neonacizmus #radikalizmus