KĽDR vystrelila niekoľko rakiet krátkeho doletu

Severná Kórea v sobotu ráno pred 3:00 SELČ vystrelila niekoľko rakiet krátkeho doletu z prístavného mesta Wonsan na východe krajiny smerom ďalej na východ k Japonskému moru.

04.05.2019 06:00 , aktualizované: 11:24
debata (33)

S odkazom na juhokórejskú armádu o tom informujú svetové agentúry. Južná Kórea teraz spolu s americkými úradmi analyzuje detaily striel, oznámilo vrchné veliteľstvo juhokórejskej armády.

Situáciu monitorujú spoločne Južná Kórea, USA a Japonsko, ktorého ministerstvo obrany tiež uviedlo, že strely vypálené z KĽDR, ktoré dopadli do Japonského mora, neohrozili jeho územie ani pobrežné vody.

Pchjongjang podľa agentúry Reuters stupňuje tlak na Washington po krachu februárového nukleárneho summitu. Rakety vypálil prvýkrát od roku 2017. Podľa amerických a juhokórejských armádnych veliteľov leteli strely do vzdialenosti 70 až 200 kilometrov a potom spadli do oceánu. Pôvodné správy hovorili iba o jednej rakete.

„Severná Kórea je očividne roztrpčená tým, čo sa javí ako nedostatočná flexibilita Trumpovej administratívy pri zmiernení sankcií a jej príklonom k ​​politike maximálneho tlaku,“ povedal agentúre Reuters analytik z think-tanku National Interest Harry Kazianis.

Soul vyzval KĽDR, aby prestala zvyšovať napätie v regióne

Južná Kórea vyzvala Pchjongjang, aby prestal s krokmi, ktoré zvyšujú napätie na Kórejskom polostrove. Uviedla to hovorkyňa juhokórejského prezidenta Mun Če-ina. Reagovala tak na dnešné vypálenie severokórejských striel.

Podľa hovorkyne juhokórejského prezidenta je vláda v Soule krokom KĽDR „veľmi znepokojená“, pretože KĽDR porušila minuloročnú vzájomnú dohodu o znížení napätia medzi oboma krajinami. „Očakávame, že Severná Kórea sa aktívne pripojí k úsiliu o rýchlej znovuobnovenie rokovaní o jadrovom odzbrojení,“ uviedla tiež hovorkyňa podľa agentúry Reuters.

Južná Kórea tiež uviedla, že spolu s USA sa snažia zistiť, o akým typ striel dnes išlo. Hovorca prezidenta vyhlásenie vydala po stretnutí prezidenta s ministrom obrany, šéfom rozviedky a prezidentským bezpečnostným poradcom.

Tiež Biely dom už skôr informoval, že situáciu ďalej monitoruje. Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo a juhokórejská ministerka zahraničia Kang Kjong-wha sa podľa agentúry Reuters zhodli na „opatrnej reakcii“ na dnešný test KĽDR a uviedli, že budú situáciu ďalej spoločne sledovať.

S Pompeom hovoril o dnešnej akcii KĽDR telefonicky tiež japonský minister zahraničia Taró Kono, ktorý je na návšteve Angoly. Podľa agentúry AP zrejme Japonsko nebude reagovať ostro, hoci predtým zastávalo tvrdý postoj voči severokórejskému diktátorskému režimu. Japonský premiér Šinzó Abe ale v poslednej dobe rétoriku voči KĽDR zmiernil, pretože sa chce s vodcom KĽDR Kim Čong-unom stretnúť.

Kim sa od začiatku minulého roka stretol niekoľkokrát s najvyššími predstaviteľmi Južnej Kórey, Číny a USA, ktorí sa snažia KĽDR prinútiť k jadrovému odzbrojeniu.

Severná Kórea v polovici apríla oznámila, že otestovala novú taktickú navádzaciu zbraň. Na prvý podobný test od neúspešného februárového summitu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vtedy dohliadal diktátor Kim Čong-un.

Či ide o raketu alebo iný typ zbrane, to Pchjongjang neuviedol. Označenie taktická sa však používa pre strely krátkeho doletu do niekoľkých stoviek kilometrov, takže územie Spojených štátov by pravdepodobne nedosiahla.

Juhokórejskí experti sa podľa agentúry Reuters na základe informácií poskytnutých Pchjongjangom zhodovali, že išlo o strelu krátkeho doletu, ktorá môže byť odpálená zo zeme, vzduchu či mora a likvidovať lode, tanky či lietadlá.

Americký prezident Donald Trump sa severokórejského vodcu Kim Čong-una snaží presvedčiť o jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova, ich februárové rokovanie však stroskotalo na severokórejskej požiadavke zrušenia všetkých amerických sankcií. Rozhovory odvtedy nepokročili a KĽDR pohrozila tým, že prehodnotí skorší zákaz raketových a jadrových testov. Podľa satelitných snímok v posledných týždňoch začala obnovovať činnosť najmenej na jednej základni slúžiacej pred začiatkom rozhovorov na raketové testy.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Donald Trump #denuklearizácia Kórejského polostrova