Boeing so 143 ľuďmi na palube skončil v rieke

Na Floride skončilo v rieke lietadlo so 143 ľuďmi na palube. Incident sa stal v piatok v noci a nevyžiadal si žiadne vážne zranenia. Boeing 737 smeroval z Námornej základne Guantánamo Bay na Kube na základňu v Jacksonville. Na jeho palube bolo 136 pasažierov a sedem členov posádky.

04.05.2019 08:25
USA, nehoda lietadlo, boeing 737, rieka, florida Foto:
Boeing 737 smeroval z Námornej základne Guantánamo Bay na Kube na základňu v Jacksonville.
debata (24)

Stroj sa skĺzol do Rieky svätého Jána (St. Johns River) na konci pristávacej dráhy, pričom skončil v plytkej vode. Do miestnej nemocnice previezli 21 dospelých v dobrom stave. Na mieste zasahovalo približne 90 členov záchranných zložiek. Zatiaľ nie je známe, prečo sa lietadlo dostalo mimo runway.

Americký prezident Donald Trump telefonicky ponúkol pomoc starostovi mesta Lennymu Currymu. Jednou z cestujúcich bola advokátka Cheryl Bormannová, ktorá televízii CNN oznámila, že lietadlo malo na odlete štvorhodinové oneskorenie. Pristávalo podľa nej za hromobitia a bleskov a pristátie bolo „naozaj tvrdé“.

„Lietadlo doslova narazilo do zeme a nadskočilo. Bolo jasné, že ho pilot nemal plne pod kontrolou, potom nadskočilo znova,“ povedala. Svoju skúsenosť označila za „desivú“. Keď sa stroj naklonil a zišiel z dráhy, narazila Bormannová hlavou do sedadla pred sebou. „Boli sme vo vode a nedokázali povedať, kde sme, či je to rieka alebo oceán,“ oznámila. Keď sa dostala z lietadla, bolo vraj cítiť, že pohonné hmoty unikajú do vody.

Väčšina cestujúcich má podľa nej väzby na armádu. Ľudia si navzájom pomáhali dostať sa zo sedadiel a vystúpiť von na krídlo, kde im potom pomohli do člna. Policajné veliteľ potvrdil, že do nemocníc bolo odvezených 21 ľudí s ľahkými zraneniami a ďalší ľudia boli ošetrení na mieste.

Lietadlo patrí spoločnosti Miami Air International, ktorá zatiaľ haváriu nekomentovala. Hovorca firmy Boeing povedal, že podnik o incidente vie a snaží sa získať viac informácií.

Rieka svätého Jána je najdlhšou a z komerčného a turistického hľadiska najvýznamnejšou riekou na Floride. Tečie z juhu na sever, je dlhá približne 500 kilometrov a v okolí mesta Jacksonville sa vlieva do Atlantického oceánu. Je okrem iného známa aj aligátormi, žijúcimi v jej plytčinách.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida #Boeing #nehoda lietadla