Mesto Negombo na Srí Lanke bolo dejiskom etnických nepokojov

Úrady na Srí Lanke odvolali zákaz vychádzania, ktorý platil v noci na pondelok v súvislosti s rozpútaním násilností medzi moslimami a etnickými Sinhálcami počas uplynulého víkendu.

06.05.2019 09:42
debata (1)

Násilnosti vypukli na súkromnom večierku v prímorskom mestečku Negombo a svoju rolu v nich zohral aj alkohol. Niekoľko osôb bolo pri bitke zranených. Podľa hovorcu polície je už situácia pod kontrolou.

Agentúra AP, ktorá o tom informovala, dodala, že polícia počas noci zadržala dvoch ľudí.

Úrady medzičasom v pondelok zrušili aj blokovanie niektorých komunikačných služieb, vrátane Facebooku a aplikácie WhatsApp, ku ktorému pristúpili v nedeľu s cieľom „mať situáciu pod kontrolou“.

Etnické nepokoje na Srí Lanke nie sú novinkou: občianska vojna medzi tamilskou menšinou a budhizmus vyznávajúcou sinhálskou vládnucou väčšinou sa skončila len v roku 2009.

Väčšina príslušníkov sinhálskej väčšiny na Srí Lanke sú budhisti, ale v Negombe majú väčšinu Sinhálci katolíckeho vierovyznania.

V Negombe sa nachádza aj Kostol sv. Sebastiána, ktorý bol na Veľkonočnú nedeľu jedným z terčov série islamistických útokov. Tie si vyžiadali vyše 250 obetí na životoch. K zodpovednosti za ne sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Od týchto atentátov na Srí Lanke platí výnimočný stav a varovanie pred ďalšími podobnými útokmi. Katolícke kostoly v krajine zostali preto uplynulý víkend opäť zavreté. Moslimská komunita je pod dohľadom bezpečnostných zložiek.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Srí Lanka