Pompeo kritizoval "agresívne správanie" Číny a Ruska v oblasti Arktídy

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v pondelok oznámil, že USA posilnia svoju prítomnosť v Arktíde, aby udržali pod kontrolou "agresívny prístup" Číny a Ruska k tomuto regiónu, ktorý je bohatý na nerastné suroviny. Informovala o tom agentúra AFP.

06.05.2019 18:17
USA / Mike Pompeo / Arktída / Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo
debata (49)

Pompeove vyjadrenia prišli pred zasadnutím ôsmich členských krajín Arktickej rady v meste Rovaniemi na severe Fínska. Oblasť Arktídy sa podľa neho stala arénou globálneho súperenia. „To, že oblasť Arktídy je divočina, neznamená, že by sa mala stať aj miestom bezprávia,“ povedal americký minister.

Ruský prezident Vladimir Putin predstavil začiatkom apríla ambiciózny program na zabezpečenie ruskej prítomnosti v Arktíde vrátane úsilia o vybudovanie nových prístavov a inej infraštruktúry, či rozšírenie flotily ľadoborcov na jadrový pohon.

Putin na Medzinárodnom arktickom fóre v Petrohrade, na ktorom sa zúčastnili aj lídri Fínska, Islandu, Nórska a Švédska, vyhlásil, že Rusko plánuje dramaticky zvýšiť prepravu nákladu cez arktickú námornú trasu. Nórska premiérka Erna Solbergová na fóre zdôraznila potrebu rešpektovať medzinárodné právo a poznamenala, že Arktická rada predstavuje kľúčový priestor pre dialóg.

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že Rusko, USA, Kanada, Dánsko a Nórsko sa snažia presadzovať vlastnú jurisdikciu nad časťami Arktídy, keďže zmenšujúci sa polárny ľad poskytuje nové príležitosti na prieskum zdrojov i nové námorné trasy.

Ruská armáda prepracovala a zmodernizovala množstvo svojich vojenských základní zo sovietskej éry v tomto polárnom regióne. Snaží sa totiž udržať svoju pozíciu v regióne, o ktorom sa predpokladá, že ukrýva až jednu štvrtinu ropy a plynu na Zemi.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #USA #Mike Pompeo