Turecká Najvyššia volebná rada nariadila opakovanie volieb primátora v Istanbule

Turecká Najvyššia volebná rada (YSK) vyhlásila v pondelok za neplatné výsledky volieb primátora v Istanbule z 31. marca a nariadila opakovanie tohto hlasovania. Vyhovela tak požiadavke vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorá namietala voči tesnému víťazstvu opozičného kandidáta v najväčšom meste Turecka, informuje agentúra DPA.

06.05.2019 22:48
Turecko / voľby / Foto: ,
Ekrem Imamoglu, kandidát hlavnej tureckej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP), ktorý len veľmi tesne - s rozdielom približne 15 000 hlasov - zvíťazil v marci 2019 vo voľbe primátora Istanbulu nad kandidátom AKP, tureckým expremiérom Binalim Yildirimom.
debata (1)

AKP, ktorú vedie turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, vzniesla 16. apríla voči istanbulským voľbám „mimoriadnu námietku“, pričom vyžadovala, aby boli ich výsledky anulované a aby sa hlasovanie opakovalo. Odvolávala sa pritom na údajné „nezrovnalosti a korupciu“, ktoré podľa nej sprevádzali voľby v Istanbule.

Už deň na to, 17. apríla, sa postu istanbulského primátora ujal Ekrem Imamoglu, kandidát hlavnej tureckej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP), ktorý v Istanbule len veľmi tesne – s rozdielom približne 15 000 hlasov – zvíťazil nad kandidátom AKP, tureckým expremiérom Binalim Yildirimom. Stalo sa tak po tom, ako volebná rada ukončila čiastočné prepočítavanie hlasov odovzdaných v Istanbule, o ktoré ju taktiež požiadala AKP.

Vládna AKP uspela v komunálnych voľbách z 31. marca vo väčšine miest krajiny, avšak po dlhých rokoch prišla o posty primátorov v Istanbule i Ankare, ktoré získala opozičná CHP. Teraz ale dosiahla, píše agentúra AP.

Agentúra AFP v tejto súvislosti dodáva, že AKP nežiadala o opakovanie celých komunálnych volieb v Istanbule, v ktorých zároveň získala väčšinu kresiel v mestskom zastupiteľstve. Jej námietka sa týkala len voľby primátora.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Strana spravodlivosti a rozvoja #voľba primátora #Ekrem Imamoglu