Mike Pompeo neočakávane navštívil Irak

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo pricestoval v utorok na vopred neohlásenú návštevu irackého hlavného mesta Bagdad. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z prostredia irackej vlády.

07.05.2019 22:20 , aktualizované: 23:11
Pompeo Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo
debata (13)

Zdroj, ktorý si v súvislosti s bezpečnostnými opatreniami sprevádzajúcimi návštevu neželal byť menovaný, uviedol, že Pompeo sa má stretnúť s irackým premiérom Ádilom Abdalom Mahdím.

Pompeo v utorok neočakávane zrušil návštevu Nemecka, niekoľko hodín pred plánovaným príchodom do Berlína.

Pompeo zavítal do Iraku v čase, keď sa Washington snaží zvýšiť tlak na susedný Irán. V nedeľu a pondelok USA oznámili, že vysielajú do Perzského zálivu lietadlovú loď a bombardéry, zdôrazňuje agentúra AFP.

Napätie medzi Teheránom a Washingtonom vzrástlo potom, čo administratíva prezidenta Donalda Trumpa vlani odstúpila od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. V nej sa Irán zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie s ním spojených sankcií.

Stredajšiu cestu do Londýna americký minister neodvolal, budúci týždeň v utorok sa okrem toho v Soči zíde s šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom a možno aj s prezidentom Vladimirom Putinom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mike Pompeo