OSN: Boje vyhnali zo severozápadu Sýrie za jediný týždeň vyše 150 000 ľudí

Vyše 150 000 ľudí vyhnala len v minulom týždni zo severozápadu Sýrie eskalácia útokov, ku ktorým došlo po tom, ako sýrska vláda a jej spojenec Rusko zintenzívnili bombardovanie tejto oblasti. Oznámil to v utorok podľa agentúry AFP orgán Organizácie Spojených národov - Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

07.05.2019 23:07
Sýria / OSN / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (33)

„Sme znepokojení pretrvávajúcimi správami o náletoch na obývané oblasti a civilnú infraštruktúru, ktoré majú za následok stovky úmrtí a zranení na strane civilistov,“ povedal David Swanson z OCHA. „Vyše 152 000 žien, detí a mužov bolo len počas minulého týždňa vysídlených z provincií Aleppo a Idlib,“ uviedol pre AFP.

Severozápad Sýrie kontrolujú džihádisti. Spadá sem veľká časť provincie Idlib, ako aj priľahlé časti provincií Hamá a Aleppo.

Samotnú provinciu Idlib však pred rozsiahlou ofenzívu sýrskych vládnych síl chránila dohoda o prímerí, ktorú vlani v septembri dosiahlo Rusko, spojenec Damasku, s Tureckom, ktoré podporuje povstalcov.

Región, v ktorom žijú približne tri milióny ľudí, sa však opäť stal narastajúcim terčom útokov zo strany sýrskeho režimu od januára, keď kontrolu nad ním prevzali militanti z hnutia Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), niekdajšej sýrskej odnože extrémistickej organizácie al-Káida.

OCHA vyjadril v utorok znepokojenie nad skutočnosťou, že nedávne nálety zasiahli zdravotnícke zariadenia.

„Od 29. apríla do 6. mája bolo náletmi v provinciách Hamá a Idlib zasiahnutých prinajmenšom 12 zdravotníckych zariadení, čím sa poškodila zdravotnícka infraštruktúra, ktorá poskytuje základné zdravotné služby vyše 100 000 ľuďom,“ uviedol OCHA vo vyhlásení. Swanson doplnil, že všetkých 12 zariadení je po útokoch mimo prevádzky, pričom pri bombardovaní prišli o život traja zdravotníci.

Občianska vojna v Sýrii, ktorá sa začala v roku 2011 potláčaním protivládnych protestov, si už vyžiadala vyše 370 000 ľudských životov a milióny Sýrčanov vyhnala z domovov.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN