USA zrušia sankcie voči šéfovi venezuelskej tajnej služby, ktorý prebehol

Americký viceprezident Mike Pence v utorok oznámil, že USA zrušia sankcie voči prepustenému šéfovi venezuelskej tajnej služby Cristopherovi Figuerovi potom, ako Figuera podporil povstanie lídra opozície Juana Guaidóa. Informovala o tom agentúra AFP.

08.05.2019 00:11
Venezuela / sankcie / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (35)

Manuel Ricardo Cristopher Figuera bol z postu šéfa venezuelskej tajnej služby SEBIN prepustený minulý týždeň, napísal na svojej webovej stránke peruánsky denník El Comercio.

Pence podľa AFP dúfa, že prebehnutie generála Figueru inšpiruje aj ďalších venezuelských vrcholných predstaviteľov, aby odišli od prezidenta Nicolása Madura.

„Dúfam, že kroky, ktoré dnes naša krajina podniká, povzbudia aj ostatných k tomu, aby nasledovali príklad generála Christophera Figueru,“ povedal.

Spojené štáty budú uvažovať o uvoľnení sankcií pre všetkých, ktorí podporia ústavu a právny štát, povedal Pence. Figuera a ďalší vrcholní predstavitelia venezuelskej tajnej služby boli na americký sankčný zoznam zaradený vo februári tohto roka.

Pence takisto oznámil, že americká nemocničná loď USNS Comfort sa v júni vráti do oblasti Latinskej Ameriky na päťmesačnú misiu. Cieľom misie má byť pomoc susedným krajinám poskytujúcim starostlivosť miliónom Venezuelčanov, ktorí svoju krajinu opustili.

Protesty sa vo Venezuele začali šíriť od 23. januára, keď sa líder opozície Guaidó vyhlásil za úradujúceho prezidenta. Napätie v krajine sa vystupňovalo minulý týždeň, keď Guaidó vyzval na povstanie jednotky verné prezidentovi Madurovi.

Podľa údajov OSN sa Venezuela už piaty rok nachádza v recesii, ktorá od roku 2015 vyhnala z krajiny viac ako 2,7 milióna ľudí. Väčšina z nich utiekla pred biedou a neistotou, pričom takmer štvrtina z 30 miliónov Venezuelčanov, ktorí v krajine zostali, zúfalo potrebuje humanitárnu pomoc.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Venezuela #zrušenie sankcií #Mike Pence