Ukrajina odoberie penzie občanom Donbasu, ak získajú ruský pas

Ukrajina bude odoberať dôchodky a sociálne dávky obyvateľom Donbasu, ktorí získajú ruské občianstvo. Pasy vydané v niektorom z ruských výdajových centier plánuje zneplatniť, a to aj pre cesty mimo Ukrajinu. S odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinských vládnych predstaviteľov o tom dnes informoval denník Ukrajinská pravda.

08.05.2019 19:29
debata (104)

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal koncom apríla dekrét o urýchlenom priznávaní ruského občianstva obyvateľom žijúcim v dvoch separatistických republikách na východe Ukrajiny. Ukrajina sa sťažovala v Bezpečnostnej rade OSN; za agresívny krok označili Putinovo rozhodnutie Spojené štáty aj Európska únia. Putin svoje rozhodnutie odôvodnil humanitárnymi ohľadmi. Začiatkom minulého týždňa Rusko otvorilo prvé centrum pre výdaj pasov pre obyvateľov Donbasu.

„Začala sa práca na návrhu, ktorý zanesie do databázy tých občanov, ktorí získajú pas Ruskej federácie spôsobom porušujúcim medzinárodné právo a ohrozujúcim suverenitu nášho štátu. V tom dôsledku im bude odobratý štatút príjemcu ukrajinských sociálnych dávok alebo dôchodkov,“ oznámila ukrajinská ministerka pre záležitosti veteránov Iryna Frizová.

Predseda ukrajinskej vlády Volodymyr Hrojsman súčasne uviedol, že vláda dnes prijala rozhodnutie o zneplatnenie ruských pasov z výdajových stredísk pre obyvateľov Donbasu v ruskom Novošachtinsku a Pokrovskoje. Cestovné dokumenty nebude možné používať pre cesty na Ukrajinu a podľa predsedu vlády ani do zahraničia.

Kabinet podľa Hrojsmana pripravuje „v spolupráci s medzinárodnými partnermi“ tiež sankčný zoznam predstaviteľov ruskej moci, ktorí sa na vydávaní pasov pre obyvateľov Donbasu podieľajú.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na postup Ukrajiny uviedol, že Rusko na svojom rozhodnutí vydávať pasy obyvateľom Donbasu nehodlá nič meniť. „Kremeľ bude ďalej vydávať pasy pre tých, ktorí o to budú stáť a ktorí sú zahrnutí v prezidentskom dekréte,“ povedal.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine