Čierna Hora odsúdila proruských pučistov

Dvaja ruskí spravodajskí dôstojníci a dvaja čiernohorskí opoziční politici sú medzi trinástimi odsúdenými, ktorým súd v Podgorici dnes vymeral tresty väzenia za účasť na pokuse o štátny prevrat. Proces storočia, ako ho nazvali miestne médiá, trval 19 mesiacov. Sprisahanci, medzi ktorými ja viacero Srbov vrátane bývalého policajného generála, plánovali počas volieb 16. októbra 2016 vtrhnúť do parlamentu v Podgorici a priviesť k moci proruskú koalíciu, tvrdí obžaloba. Pučisti tak údajne chceli zabrániť vstupu Čiernej Hory do NATO, ktorého členom sa napokon malá jadranská krajina stala nasledujúci rok.

09.05.2019 19:34
Čierna Hora / pučisti / proces / verdikt / Foto: ,
Na archívnej snímke zo 16. októbra 2016 policajti eskortujú ľudí podozrivých z plánovania ozbrojených útokov po parlamentnom hlasovaní v Podgorici. Na päť rokov väzenia odsúdili vo štvrtok 9. mája 2019 v Čiernej Hore osoby obžalované z prípravy štátneho prevratu z roku 2016.
debata (34)

„Každý člen zločineckej skupiny mal vopred stanovené zadanie i rolu. Skupina bola pripravená použiť násilie a zastrašovanie, pričom všetci jej členovia si boli vedomí svojich činov,“ citoval sudkyňu Suzanu Mugošovú spravodajský portál B92.

Podľa špeciálneho prokurátora pre organizovanú zločinnosť Milivoja Katniča pučisti dospeli k záveru, že vládu Čiernej Hory na čele s vtedajším premiérom a so súčasným prezidentom Milom Djukanovičom nemožno zameniť vo voľbách, preto ju treba násilne odstrániť.

„Plánovalo sa jeho zadržanie.Existoval aj dodatočný plán teroristov, ak by ten predchádzajúci neuspel. Organizátori boli pripravení zlikvidovať ho,“ povedal špeciálny prokurátor, podľa ktorého sprisahanci popri Čiernohorcoch a Srboch plánovali nasadiť aj päťdesiat vycvičených ľudí „z územia iných krajín“, pre každého z nich mali zabezpečenú automatickú pušku, pištoľ a muníciu.

Kremeľ i opozícia v Podgorici popierajú, že by mali čokoľvek spoločné s pokusom o prevrat. Podľa poslancov Andriju Mandiča a Milana Kneževiča, ktorým súd za prípravu teroristického činu vymeral po päť rokov väzenia, bol proces zinscenovaný. Tvrdia, že režim Djukanoviča, ktorý vládne krajine tri desaťročia, si pokus o prevrat vykonštruoval, aby po voľbách zostal pri moci. Obaja sa proti rozsudku mienia odvolať.

Za organizátorov sprisahania súd označil dôstojníkov ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU Eduarda Šišmakova a Vladimir Popova. Vymeral im síce najvyššie tresty – 15 a 12 rokov straty slobody, obaja sú však mimo dosahu čiernohorskej justície.

Podľa rozsudku Šišmakov s Popovom riadili prípravu prevratu zo susedného Srbska, od ktorého sa Čierna Hora oddelila v roku 2006. Svojim spojencom v Čiernej Hore údajne poskytli prinajmenšom 200-tisíc eur na nákup zbraní.

Proces zanechal mnoho otázok nezodpovedaných. Zbrane, ktoré sprisahanci údajne plánovali použiť, súd nemal k dispozícii ako vecné dôkazy. Podľa obžaloby desiatky automatických zbraní aj s muníciou skončili na dne jazera v susednej krajine.

Navyše kľúčový svedok obžaloby, srbský štátny príslušník Aleksandar Sindjelič, nedávno zmenil svoje svedectvo. Pôvodne na súde potvrdil, že sprisahancov pripravujúcich prevrat financovalo Rusko.

Nedávno však pre jednu zo srbských televíznych staníc vyhlásil, že žiadny plán na násilné prevzatie moci neexistoval a malo ísť iba o legitímne protivládne protesty. Súd ho však odmietol druhý raz vypočuť s tým, že svoju pôvodnú výpoveď poprel „mimo akéhokoľvek právneho rámca“.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #väzba #Čierna Hora #spravodajské služby