Trump si nemyslí, že KĽDR je pripravená na rokovania

Spojené štáty "veľmi vážne" sledujú situáciu v Severnej Kórei po tom, ako vo štvrtok odpálila dve strely krátkeho doletu. Novinárom v Bielom dome to povedal americký prezident Donald Trump. Dodal, že KĽDR podľa neho nie je momentálne pripravená na rokovania. Informovali o tom agentúry Jonhap a AFP.

09.05.2019 21:51
Trump / USA / Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (5)

„Momentálne sa tým veľmi vážne zaoberáme. Išlo o menšie rakety, rakety krátkeho doletu… Nikto z toho nie je nadšený, ale dobre sa na to pozrieme a uvidíme, uvidíme,“ povedal Trump. „(Náš) vzťah pokračuje, uvidíme však, čo sa stane… Viem, že chcú rokovať, hovoria o rokovaní, ale nemyslím si, že sú pripravení rokovať,“ uviedol ďalej.

Trump dodal, že Severná Kórea má „obrovský“ ekonomický potenciál a on sám sa nedomnieva, že by ho tamojší vodca Kim Čong-un chcel „zmariť“. Americký prezident už viackrát povedal, že KĽDR má svetlú budúcnosť v prípade, že sa vzdá vývoja jadrových zbraní a balistických striel.

Severná Kórea odpálila vo štvrtok po 16.00 h miestneho času do Japonského mora dve strely, pravdepodobne rakety krátkeho doletu. Došlo k tomu len päť dní po tom, ako rovnakým smerom vypálila taktiež niekoľko striel krátkeho doletu.

Pchjongjang takýmto spôsobom zjavne prejavuje frustráciu z pozastavenia rokovaní s Washingtonom, píše agentúra Jonhap. Došlo k tomu na druhom summite Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktorý sa vo februári vo vietnamskom Hanoji skončil predčasne a bez vzájomnej dohody, keď sa obaja lídri rozišli v otázke ukončenia severokórejského jadrového programu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Donald Trump