Severná Kórea nacvičovala údery strelami dlhého doletu

Severokórejská armáda pod dohľadom vodcu Kim Čong-una uskutočnila vojenské cvičenie, v rámci ktorého nacvičovala údery strelami dlhého doletu. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na piatkové správy severokórejských štátnych médií.

10.05.2019 07:03 , aktualizované: 10:03
Pukguksong, raketa, kldr, severna korea Foto: ,
Severokórejská raketa Pukguksong–2 je jednou z alternatív, ktorou môže režim Kim Čong-una udrieť na svet.
debata (13)

„Najvyšší vodca Kim Čong-un bol na veliteľskom stanovišti informovaný o pláne nácviku úderov za použitia viacerých prostriedkov dlhého doletu a dal príkaz na začatie cvičenia,“ uvádza sa v správe severokórejskej tlačovej agentúry KCNA.

Správa bola zverejnená po tom, ako KĽDR vo štvrtok odpálila do Japonského mora dve strely. Podľa juhokórejskej armády to boli zrejme rakety krátkeho doletu.

Pentagón vo svojej analýze dospel k záveru, že išlo o balistické strely, ktorých odpaľovanie Pchjongjangu zakazujú viaceré rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Uvedený zákaz sa podľa agentúry DPA vzťahuje na balistické rakety krátkeho, stredného i dlhého doletu.

KCNA nekonkretizovala, aké „prostriedky“ dlhého doletu boli odpálené počas predmetného cvičenia za Kimovej účasti. V texte citovanej správy sa nespomína slovo raketa ani strela.

Cvičenie však bolo podľa KCNA úspešné a demonštrovalo silu a schopnosť rýchlej reakcie severokórejských síl, ktoré sú „plne pripravené“ na profesionálne vykonanie akýchkoľvek operácií a bojových úloh. Do cvičenia sa zapojili jednotky Kórejskej ľudovej armády nasadené „v prvej línii a na západnom fronte“.

Strely, ktoré Severná Kórea odpálila 9. mája sú podľa expertov zrejme rovnaké ako tie, KĽDR vystrelila do Japonského mora minulý týždeň. Vtedy vypálila niekoľko rakiet krátkeho doletu.

Ministerstvo zahraničných vecí vníma vypustenie rakiet so znepokojením

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) vníma so znepokojením štvrtkové vypustenie rakiet Severnou Kóreou, uviedol pre TASR jeho hovorca Boris Gandel.

Ministerstvo zároveň vyzýva Pchongjang, aby „upustil od ďalších pokusov a nepodnikal žiadne kroky, ktoré by mohli byť vnímané ako provokácia“. Kim Čong-unov režim vyzýva, aby podnikol kroky smerom k denuklearizácii.

„MZVaEZ SR zároveň víta ochotu USA naďalej pokračovať v rokovaniach,“ doplnil Gandel.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #balistické rakety #vojenské cvičenie