USA umiestnili v Katare bombardéry v reakcii na nešpecifikovanú hrozbu Iránu

Spojené štáty rozmiestnili na americkej leteckej základni v Katare strategické bombardéry B-52 Stratofortress. Chcú tak reagovať na bližšie nešpecifikovanú hrozbu Iránu.

10.05.2019 10:21
debata (29)

S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie amerických vzdušných síl o tom píše agentúra AP. Na ich záberoch je vidieť, ako bombardéry v noci na piatok pristáli na leteckej základni Udajd, juhozápadne od katarského hlavného mesta Dauha.

Predstavitelia vzdušných síl ďalej oznámili, že ďalšie bombardéry pristáli v stredu na iných miestach „v juhozápadnej Á­zii“.

Biely dom ešte v sobotu avizoval, že v snahe čeliť Teheránu vyšle do oblasti Perzského zálivu lietadlovú loď USS Abraham Lincoln. Tá vo štvrtok preplávala Suezským prieplavom.

Ako poukazuje agentúra AP, administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zatiaľ nekonkretizovala, v čom spočíva údajná hrozba Iránu pre bezpečnosť Spojených štátov.

Teherán v stredu oznámil, že čiastočne odstúpi od medzinárodnej dohody o jadrovom programe z roku 2015. Trump následne zaviedol nové sankcie voči Iránu, ktoré postihujú tamojší oceliarsky a ťažobný priemysel.

Spojené štáty pritom od zmienenej jadrovej dohody odstúpili už pred rokom, načo zaviedli embargo na dovoz iránskej ropy. Začiatkom mája tohto roku prestali platiť aj dočasné výnimky z tohto zákazu, ktoré USA priznali niektorým krajinám.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #bombardéry