Iránske revolučné gardy odmietli Trumpovu ponuku na rozhovory

Iránske elitné revolučné gardy v piatok oznámili, že Teherán nebude rokovať s USA. Stalo sa tak deň po tom, čo americký prezident Donald Trump navrhol Iránu rozhovory a povedal, že nevylučuje ani vojenskú konfrontáciu, napísala agentúra Reuters.

10.05.2019 17:51
debata (10)

Trump vo štvrtok povedal, že je otvorený dialógu s vedením Iránu. Vyjadril sa tak v čase narastajúceho napätia medzi Washingtonom a Teheránom.

Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) oznámilo, že americké bombardéry B-52 dorazili do oblasti Blízkeho východu. Bombardéry boli podľa Washingtonu poslané z dôvodu hrozby zo strany Iránu.

„Nebudeme viesť s Američanmi žiadne rozhovory a Američania sa neodvážia podniknúť proti nám vojenskú akciu,“ povedal zástupca veliteľa revolučných gárd pre politické záležitosti Jadolláh Džávaní, ktorého vyjadrenia priniesla agentúra Tasním. „Naša krajina považuje Američanov za nespoľahlivých,“ do­dal.

Tisíce Iráncov sa v piatok zúčastnili na štátom zvolaných pochodoch s cieľom vyjadriť podporu stredajšiemu kroku vlády, ktorá oznámila čiastočné odstúpenie od medzinárodnej dohody o jadrovom programe z roku 2015. Vláda pohrozila ďalšími krokmi, ak ju ostatné krajiny, ktoré dohodu podpísali, neochránia pred sankciami zo strany USA.

Donald Trump na odstúpenie Iránu zareagoval novými sankciami, ktoré postihujú iránsky oceliarsky a ťažobný priemysel.

Spojené štáty pritom od zmienenej jadrovej dohody odstúpili už pred rokom, načo zaviedli embargo na dovoz iránskej ropy. Začiatkom mája tohto roku prestali platiť aj dočasné výnimky z tohto zákazu, ktoré USA priznali niektorým krajinám.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Donald Trump #iránske Revolučné gardy