Jemenskí povstalci začali s odsunom z prístavov na západnom pobreží

Jemenskí šiitskí povstalci v sobotu oznámili, že začali s dlho odkladaným sťahovaním svojich jednotiek z dôležitého prístavu Hudajda na západnom pobreží krajiny po tom, ako v decembri minulého roka, po rokovaniach pod záštitou OSN, pristúpili na prímerie so silami podporujúcimi medzinárodne uznávanú jemenskú vládu. Informovala o tom agentúra AP s tým, že informáciu potvrdila aj tamojšia televízia

11.05.2019 16:08
debata (1)

Sťahovanie z prístavu Hudajda, ako aj prístavov Salíf a Ras Ísá sa začalo predpoludním o 10.00 h miestneho času, povedal podľa AP popredný predstaviteľ šiitských povstalcov z hnutia húsíov Muhammad Alí al-Húsí.

Na odsun povstalcov, naplánovaný od soboty do utorka, dohliada misia OSN, ktorá monitoruje prímerie v Hudajde. Misiu vedie generál vo výslužbe Michaela Lollesgaarda, podľa ktorého je odsun povstalcov „prvým praktickým krokom v teréne“ od dohodnutia prímeria.

To, že jednostranný odsun vojakov zo zmienených troch prístavov sa uskutoční v rámci napĺňania dohody, potvrdil pre agentúru DPA ďalší vysokopostavený predstaviteľ húsíov.

Na prímerí v Hudajde sa dohodli zástupcovia znepriatelených strán počas mierových rokovaní, ktoré sa pod záštitou OSN konali koncom minulého roka vo Švédsku. Hudajda ležiaca v západnej časti Jemenu je strategicky dôležitá, pretože cez tamojší prístav prúdi do krajiny približne 80 percent dovezeného tovaru.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď šiitskí povstalci dobyli hlavné mesto Saná. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje za to, aby sa legitímna jemenská vláda opäť dostala k moci.

Jemenský konflikt medzičasom prerástol do jednej z najhorších humanitárnych katastrof súčasnosti. Podľa OSN je väčšina obyvateľstva v Jemene odkázaná na humanitárnu pomoc a približne desať miliónov ľudí je iba „krok od hladomoru“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #jemenský konflikt