Islamský štát po prvý raz vyhlásil 'provinciu' v Indii

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) vyhlásila po prvý raz, že nastolila svoju "provinciu" v Indii, a to po zrážkach medzi militantmi a bezpečnostnými silami v spornom regióne Kašmír, pri ktorých zahynul militant s údajnými väzbami na IS. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

11.05.2019 19:53
debata (5)

Amák, propagandistické médium spolčené s IS, v piatok neskoro večer oznámilo, že nová „provincia“ sa nazýva „Hindský vilájet“. Vyhlásenie IS korešponduje s tvrdením indickej polície, že militanta zabili pri zrážkach v meste Šopian.

Účelom kroku IS je pravdepodobne posilniť svoje postavenie po tom, ako bola táto džihádistická organizácia v apríli vytlačená zo samozvaného „kalifátu“ v Iraku a Sýrii, kde v určitom časovom bode kontrolovala tisícky štvorcových kilometrov územia. IS odvtedy zintenzívnil rýchle prepady a samovražedné útoky vrátane bombového útoku na Srí Lanke, ktorý si na Veľkonočnú nedeľu vyžiadali najmenej 253 mŕtvych.

„Nastolenie tzv. provincie v oblasti, kde IS nemá nič, čo by pripomínalo skutočnú vládu, je absurdné, ale nemalo by sa to prehliadať. Pre džihádistov v týchto zraniteľných regiónoch ide o význačné gestá, ktoré pomáhajú položiť základy pri obnove mapy tzv. kalifátu,“ uviedla Rita Katzová, riaditeľka spoločnosti SITE Intelligence Group, ktorá stopuje islamských extrémistov.

Separatisti desaťročia vedú v prevažne moslimskom Kašmíre ozbrojený konflikt proti indickej vláde. Väčšina týchto skupín požaduje nezávislosť Kašmíru alebo jeho pripojenie k Pakistanu, úhlavnému rivalovi Indie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #India #Islamský štát #kašmír