Pri útoku na päťhviezdičkový hotel v Pakistane zomrelo osem ľudí

Pri sobotňajšom útoku ozbrojencov na luxusný hotel v pakistanskom prístavnom meste Gvádar zomrelo osem ľudí. Informovalo o tom dnes vedenie armády v provincii Balúčistan. Medzi mŕtvymi sú traja útočníci zo separatistickej Balúčistánskej oslobodeneckej armády (BLA), štyria hoteloví zamestnanci vrátane člena ochranky a jeden vojak. Pakistanský premiér Imran Chán útok odsúdil a označil ho za teroristický čin.

12.05.2019 17:03
debata

Päťhviezdičkový hotel Pearl Continental prepadli traja útočníci v sobotu v podvečer miestneho času. Privolaným jednotkám polície a armády sa ozbrojencov, ktorí v hoteli inštalovali aj výbušniny, podarilo zneškodniť až po ôsmich hodinách. Všetkých hotelových hostí sa zamestnancom podarilo včas dostať do bezpečia.

Prístavné mesto Gvádar leží na juhozápade Pakistanu. V posledných rokoch do tamojšieho prístavu mohutne investovala Čína. Práve vzhľadom na to premiér Chán útok označil tiež za pokus „poškodiť hospodárske projekty a prosperitu“.

Balúčistan, ktorý je bohatý na ropu, zemný plyn a nerasty, je od roku 2004 dejiskom konfliktu medzi separatistami a pakistanskou armádou. Bojovníci za nezávislosť obviňujú vládu, že síce v provincii ťažia prírodné zdroje, ale zo získaných prostriedkov nič nedávajú na zlepšenie situácie chudobného obyvateľstva.

Terčom separatistov sa okrem príslušníkov pakistanských bezpečnostných síl pravidelne stávajú cudzinci či Pakistanci z iných oblastí krajiny. Minulý mesiac ozbrojenci prepadli niekoľko autobusov na ceste medzi Gvádarom a Karáčím a zabili 14 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #teroristický útok